Društvo

VISOK UV INDEKS! Zaštitite se narednih dana

Narednih dana predviđa se visok indeks UV zračenja, koji će biti najviši u južnim delovima zemlje, pored Niša i u gradovima Leskovac, Peć, Dimitrovgrad, Prizren, Priština kao i na Kopaoniku i Crnom Vrhu, piše na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Profesor Dragan Gajić sa niškog PMF-a preporučuje oprez i obaveznu zaštitu, dermatolog Danica Tiodorović tvrdi da nijedna krema koja je fotoprotektivna ne može da zaštiti u celosti.

U našoj zemlji ne postoji registrovana laboratorija koja zvanično meri UV indeks, mada mnoge institucije kao i mi na fakultetu merimo ovaj indeks. Najčešće se preuzimaju merenja koja se vrše u Austriji. Tačno da u narednim danima možemo da očekujemo povećan indeks UV zračenja, mada to ne mora da bude povezano sa visokim temperaturama. Ta procena može da bude takva, ali ne mora apsolutno da znači”, kaže Dragan Gajić profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Indeks UV zračenja, za naredne dane po tabeli RHMZ-a na koju nas upućuje Zoran Vasiljević, šef Meteorološke opseravtorije Niš, izuzetno je visok 9-10, a na planinama i maksimalnih 11.

Na našem zvaničnom sajtu možete svakodnevno da pratite vrednosti UV zračenja u čitavoj zemlji i u skladu sa tim primenjujete zaštitu od zračenja”, rekao je za Niške Vesti Vasiljević.

Screenshot 2Visok indeks UV zračenja očekuje se u južnim gradovima Leskovac, Peć, Dimitrovgrad, Prizren, Priština, Vranje kao i na Kopaoniku, Crnom Vrhu i Zlatiboru jer ovaj indeks raste sa povećanjem nadmorske visine.

“Ove vrednosti su po “Američkoj skali” a postoje dve po kojima se ove vrednosti iskazuju. Ove vrednosti koje pominjemo ovih dana su očekivane jer je leto i vedro je vreme, nema čestica koje bi rasipale zračenje. Na planinama je normalno da je ovaj indeks viši jer je na tim mestima atmosfera drugačija, odnosno ređa u poređenju sa atmosferom u gradovima”, kaže Gajić za Niške Vesti.

Dermatolog niškog Kliničkog centra Danica Tiodorović, preporučuje obaveznu upotrebu fotoprotektivnih krema.

Upotreba krema za zaštitu je obavezna i to onih koje štite od UVA i UVB zračenja. Da faktor bude najmanje 30, mada nijedna krema ne štiti stoprocentno. Preporučuju se tanji materijali a bitno je da rukavi budu dugački i pokrivaju ruke. Obavezno koristiti naočare sa UV filterom kao i šešire ili kačkete. Poželjno je ne izlaziti na sunce od 11 do 16 sati i boraviti u hladovini”, napominje Tiodorović za Niške Vesti.

0108Iako je UVA zračenje korisno, treba se izlagati suncu umereno, tvrdi profesor sa niškog PMF-a Dragan Gajić.

UVA zračenje je značajno za ljude jer pomaže vezivanje vitamina D. Potrebno je samo deset minuta izlaganja suncu, sa 10% kože kako bi se potrebna dnevna doza D vitamina vezala za oragnizam”, tvrdi profesor Gajić.

Preporuka o zaštiti očiju je ozbiljna, ističe Gajić.

Kada koristite sunčane naočare budite uvereni da je njihov UV premaz dobar, jer teško da su naočare kupljene na ulici baš one koje štite od UV zračenja. Kada se koriste kreme sa visokim zaštitnim faktorom, morate voditi računa da upravo te kreme ne sadrže Titanijum-oksid koji je visoki alergen. Decu treba posebno štititi narednih dana jer je njihova koža nežna i nepripremljena”, završava Gajić.

UV ZRAČENJE

UVB zraci odgovorni su za opekotine od sunca. Ovi zraci stižu do epiderma. Stimulišu proizvodnju melanina, na taj način koža tamni, ali nastaju opekotine i oštećenje DNK ćelija kože.

UVA zraci prouzrokuju starenje kože. Ovi zraci predstavljaju 95% UV zračenja koji stižu do kože. UVA zraci su prisutni tokom cele godine, na svim geografskim širinama, prolaze kroz oblake i staklo. Stižu do kože i oštećuju njene dublje slojeve. Ovi zraci su glavni uzročnici preuranjenog starenja kože: bore, fleke, gubitka elastičnosti i isušivanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com