Servisne

Kvalitet vode Nišave na proveri, kupanje na sopstvenu odgovornost

Stanovnici Niša koji ovih dana spas od letnjih vrućina traže u reci Nišavi čine to na sopstvenu odgovornost jer niko u gradu ne zna da li je voda ispravna za kupanje.

U gradskoj Upravi za privredu i zaštitu životne sredine rekli su za Betu da je voda poslata na analizu krajem prošlog meseca, a da se rezultati očekuju u toku jula.

U Upravi kažu da će javnost o kvalitetu vode biti obaveštena pošto će rezultati anlize biti objavljeni na njihovom zvaničnom sajtu.

Proveru kvaliteta vode u Nišavi i drugim rekama na gradskom području, prvi put posle više od pola veka ne radi Institut za javno zdravlje u Nišu, već Institut “Vatrogas” iz Novog Sada, kome je taj posao poveren pošto je ponudio najnižu cenu na javnoj nabavci.

U niškom Institutu, čiji su stručnjaci od 1960. do februara ove godine pratili kvalitet vode u Nišavi, kažu da su dosadašnje analize pokazivale “određene sezonske varijacije koje su tokom leta, zbog nižeg vodstaja, bile nepovoljnije”.

“Hemijske analize rađene prethodnih godina pokazivale su da Nišava nije reka u kojoj ima puno toksičnih materija, što je i razumljivo, jer industrija ne radi, ali je bakteriološki status bio generalno loš”, izjavila je za Betu načelnica Centra za higijenu tog instituta Snežana Gligorijević.

Ona je podsetila da Niš još nema fabriku za preradu otpadnih voda, tako da te vode direktno završavaju u reci.

Gligorijevićeva je podsetila i da Niš nema ni jedno kupalište na Nišavi sa uredjenom plažom i neophodnom pratećom infrastrukturom.

“Sačekaćemo da vidimo šta će pokazati analize koje radi Institut ‘Vatrogas’, ali na osnovu onih koje smo mi radili, kupanje u Nišavi se ne preporučuje”, kazala je Gligorijevićeva.

Građani koji se kupaju u Nišavi rizikuju da dobiju akutnu stomačnu infekciju i infekciju očiju ili ušiju, dodala je ona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com