Društvo

Zbog ptica u Nišu struja nestaje u Leskovcu

Kratkotrajni prekidi struje u severnom delu Leskovca izazivaju ptice, ali nadležni kažu da problem zbog kojeg stradaju električni uređaji i gase se ulične sijalice na oko 60 odsto teritorije, nije lako rešiv.

Kako je agenciji Beta rečeno u JP “Elektromreža Srbije” (EMS), do kratkih i učestalih prekida napajanja dolazi zbog kvarova na dalekovodu od Niša do Leskovca, koje je u nadležnosti tog preduzeća.

U dopisu prosleđenom Agenciji Beta, EMS navodi da do prekida na dalekovodu od trafostanice “Niš 2” do trafostanice kod “Leteksa” u Leskovcu, odakle se strujom snabdeva 60 posto domaćinstava u Leskovcu, dolazi zbog jata ptica u blizini Niša.

U junu 2016. godine zabeleženo je šest prekida na dalekovodu DV 113/2+113/3 u trajanju od po jednu sekundu, a uzrok većine ispadanja je to što ptice sleću na dalekovod, skupljajići se kod deponije smeća sedam kilometara od TS Niš 2, navodi se u dopisu EMS-a.

Međutim, u ovom preduzeću navode da je za nestanak struje, pored ptica, kriva i leskovačka Elektrodistribucija, jer nema uređaje relejne zaštite.

“Zbog toga prilikom prolaznih prekida na bilo kojem od dva dalekovoda, dolazi do prekida u TS Leskovac 4 u trajanju od jedne sekunde”, objašnjava se u dopisu i dodaje da je ta trafostanica u nadležnosti leskovačke Elektrodistribucije.

“Naglašavamo da EMS iz svega gore navedenog ne snosi odgovornost za kratkotrajne prekide napajanja TS Leskovac 4”, navodi se u saopštenju.

Opširnije na Novi Magazin

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com