Stari Niš

Šveđanin u “Hamam”-u

Švedsko poslanstvo je te 1658. godine prošlo kroz Niš na putu za Carigrad. Poslansvo je bilo upućeno sultanu, ali je prvo posetilo Ukrajinu i Erdelj.

Član poslanstva Hildebrant napisao je dnevnik, koji je objavljen tek 1937. godine pod naslovom: “Trostruka Švedska putovanja poslanika u Erdelj, Ukrajinu i Carigrad (1656, 1658).

U beleškama o Nišu Hildebrant je ostavio značajno svedočanstvo: kupanje u Niškom Hamamu, opisujući čak i delove ovog turskog kupatila. On je jedini od putopisaca dao kompletnu sliku unutrašnjosti hamama. Na kraju svog zapisa o Nišu daje i kurs novca.

Hildebrantova beleška o Nišu glasi:

24. marta 1658. godine stigli smo u Niš na reci Moravi, lep, veliki i dobro nastanjen grad. Pre Niša, put je bio strašan i močvaran. Zbog snega i velike vode bili smo prinuđeni da se tu zadržimo jedan dan. Prvo su nas uveli u jednu prostoriju u kojoj je bilo podnošljivo toplo. Tu smo se skinuli i dobili smo plavo prugasto platno kao pregaču za kupanje. Zatim smo otišli u zasvođen deo zgrade, u koji je dnevna svetlost ulazila kroz okna na plafonu.

Pošto smo se malo preznojili, ušao je jedan goli Turčin, koji je u peškiru na leđima nosio nekoliko brijača, i obrijao nam bradu, i potom je zavukao ruku u jednu dugačku grubu kesu i trljao nam njome telo uz dahtanje nimalo drugačije nego kad timariš konja.

hamam 01

Pošto smo seli u jednu fontanu koja je imala dve slavine: gore je izlazila hladna, a dole topla voda, svaki od nas je imao plehanu šoljicu u ruci, iz koje smo se polivali vodom. Zatim smo ovili telo peškirom, a drugim glavu i vratili u svlačionicu, gde su nam još jedanput oprali noge u jednoj posudi sa vodom. Kad smo se obukli, dali su svakom od nas po jedno ogledalo sa dugom drškom, što je značilo da treba da se plati. Stavili smo aspre na ogledala i predali ih i izašli, pošto su nam izrazili dobre želje. Vratili smo se u han i seli pored vatre.

hamam 02

U Nišu je jedan dukat vredeo 220 aspri, a u Carigradu samo 90 aspri, a jedan real (stari novac u Španiji, Portugalu) 110 aspri, levanter (Venecijanski novac) 100 aspri, a jedan poljski zlot 65 aspri. Gosti su ovde mogli bolje da kupuju, jer je mera žita koštala 16 aspri”.

hamam 03

Iz knjige “Stari zapisi o Nišu”
Borislav Andrejević

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com