Društvo

Ispravnost vode u bazenima – odgovornost vlasnika!

Voda u niškim bazenima se redovno kontroliše od strane Instituta za javno zdravlje, kako je sezona kupanja na samom početku nisu baš svi privatni bazeni potpisali ugovor sa Institutom koji kontroliše kvalitet vode. Bazeni koji su pokriveni kontrolom imaju mikrobiološki ispravnu vodu i bezbednu za kupanje, kažu za Niške Vesti u Institutu.

Institut za javno zdravlje Niš ima akreditovan i sertifikovan Centar za higijenu i humanu ekologiju. Poslove Centra obavljaju zdravstveni radnici i saradnici stručno i objektivno sagledavajući, između ostalog i higijensku ispravnost bazenskih voda radi zaštite zdravlja stanovništva na teritoriji Nišavskog i Topličkog okruga.

Od strane Odeljenja za humanu ekologiju (organizacione jedinice Centra, odgovorne za uzorkovanje i procenu higijenske ispravnosti vode za piće i bazenskih voda) kontinuirano se kontroliše voda iz bazena u SC „Čair (3 zatvorena-dečiji, rekreacioni i olimpijski) i sezonski otvoreni bazeni SC „Čair“, više zatvorenih bazena Instituta Radon – Niška banja, terapijski bazen KC Niš, Fitnes klub Niš (Health & active), bazen Zdravstvenog centra u Prokuplju, zatvoreni i otvoreni bazeni u Prolom i Lukovskoj banji.

Sezonska kontrola se obavlja na otvorenim bazenima u periodu jun, jul, avgust kada krenu bazeni sa radom.

“Za sada imamo ugovore sa bazenima: “Popolend” u Paljini, Poseidon pool u Gornjomatejevačkoj i Direkcija “Oblačina” u Merošina. Očekujemo narednih dana kada se poboljšaju vremenski uslovi da nam se jave i ostali korisnici, vlasnici otvorenih sezonskih bazena. Vodu bazena u Vrežini ne kontroliše IZJZ Niš, s obzirom da je bazen vojni. Na osnovu sagledavanja rezultata kontinuiranog monitoringa, vode iz navedenih bazena su mikrobiološki ispravne i bezbedne za kupanje“, kažu za naš portal u Institutu za javno zdravlje Niš.

Problemi se u pojedinim bazenima javljaju u pogledu hemijske neusaglašenosti, kažu u Institutu i navode razloge.

1. Nepoštovanje kućnog reda od strane posetilaca bazena,
2. Veći broj posetilaca bazena u odnosu na kapacitete bazena,
3. Neadekvatno prečišćavanje bazenskih voda.

Kako ne postoji Pravilnik o bazenskim vodama, zabeležene neispravnosti treba uslovno shvatiti. Poseban podzakonski akt za zdravavstenu ispravnost bazenske vode ne postoji, vode iz bazena se analiziraju kao vode za piće po kriterijumima Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće (sl.list SRJ 42/99; 44/99). Za adekvatno prečišćavanje i dezinfekciju bazenskih voda zaduženi su sami vlasnici bazena, a stručni tim Odeljenja za humanu ekologiju strankama koje imaju ugovor sa Institutom daje konsultacije po posebnom zahtevu vlasnika bazena“, kažu za Niške Vesti u Institutu za javno zdravlje.

Radi zaštite zdravlja posetiocima bazena se preporučuje, ponašanje u skladu sa instrukcijama propisanih na bazenu a to su: Obavezno tuširanje pre i posle korišćenja bazena,
obavezni prolaz kroz dezinfekcione barijere, nošenje papuča (u cilju prevencije gljivičnih oboljenja), izbegavanje direktnog izlaganja suncu, pogotovu u periodu od 10 do 16časova, korišćenje zaštitnih krema, naočara sa UV filtrom i zaštita glave (nošenje kapa). Nadoknada vode i elektrolita, poručuju stručnjaci.

U Institutu za javno zdravlje kažu da su kontrole redovna u skladu sa radom bazena.

“Vode bazena se kontrolišu svakog meseca, različitom dinamikom (u zavisnosti od samog bazena), najčešće nedeljnom dinamikom u sezoni, ili na 10 dana. Svi bazeni imaju odgovorno lice koje vodi brigu o kvalitetu vode na bazenu, doziranju i kontroli dezinfekcionog sredstva, poštovanju reda na bazenu“, rekli su u Institutu za javno zdravlje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com