Stari Niš

Da li je Tito bio bezbedan prilikom posete Nišu?

Jedna “poslastica” vezana za ovu fotografiju: ulica koja od Nikole Pašića ide na desno danas više ne postoji. Ja se kroz maglu sećam te ulice, kao i još jedne koja je nestala kod Saborne crkve u kojoj je bila kuća Dragiše Cvetkovića.

Verovatno ima još ovakvih primera, ali meni nisu poznati. U vreme Titove posete 1959. godine, povodom otvaranja deonice puta Paraćin-Niš, načelnik SUP-a u Nišu je bio Dimitrije-Selja Vidojković. Pre dolaska Titove delegacije, u SUP-u je izvršena bezbednosna procena sa zaključkom da bi u vreme boravka u Nišu, eventualni atentat na Josipa Broza mogao da pokuša samo neki pripadnik emigracije.

Posle rata po odluci državne komisije komunističke Jugoslavije Dragiša Cvetković je proglašen za narodnog neprijatelja i ratnog zločinca. Njemu, zapravo, nikada nije bilo suđeno. Boraveći u inostranstvu, emigrant Dragiša Cvetković je pisao i govorio da traži da se obrazuje ekipa relevantnih stručnjaka na Balkanu koji bi procenili da li je potpisivanje Trojnog pakta bila izdaja ili častan pokušaj da se spreči klanica u kojoj je poginulo 1,8 miliona Jugoslovena.

Dragiša je živeo u Parizu sve do smrti 1969. Sahranjen je na srpskom delu vojničkog groblja u Tijeu, kod Pariza, pored grobova generala Petra Živkovića i Bogoljuba Jevtića.
Preispitivanje uloge Cvetkovića

Skupština grada Niša donela je 2007. godine odluku kojom je Ulica Božidara Adžije (narodnog heroja) preimenovana u Ulicu Dragiše Cvetkovića[6].

Selja Vidojković je pozvao telefonom Dragišu Cvetkovića u Parizu, predstavio se i pitao ga da li bi mogao da ga poseti da porazgovaraju o jednoj temi?

“Samo izvolite” rekao je Dragiša.

Selja je otišao u Pariz. Našli su se u nekom kafiću u kome je Dragiša sedeo svako pre podne. Na pitanje da li je moguće da neko iz emigracije izvrši atentat na Tita, Dragiša se nasmešio i rekao

“Vi ste naivni. U celom svetu postoji možda dvadeset ljudi koji bi bi bili u stanju da pokušaju tako nešto, a oni su podeljeni u dvanaest frakcija. Budite potpuno bez brige.”

Kasnije, sredinom šezdesetih godina, Selja je bio predsednik Fudbalskog kluba “Radnički”. Imao je dve ćerke. Jedna je bila problematična i nestala je u Holandiji bez traga. Druga je bila udata za nekog neuropsihijatra s kojim je živela u zgradi “Švajcarija”. Izvršila je samoubistvo osamdesetih godina. Selja Vidojković je umro početkom dvehiljaditih godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com