Stari Niš

Hotel PARK – Jedini moderan hotel u Nišu pre pa i posle II Svetskog rata

U jednom periodu posle Drugog svetskog rata, a do izgradnje sadašnjeg Doma vojske 1957. godine, hotel Park je bio Dom armije.

Hotel Park se nalazi u centru grada Niša, u ulici 7. jula, kraj gradskog parka. Ovo je prvi javni objekat sa svim karakteristikama moderne arhitekture i predstavnik arhitekture Niša iz perioda moderne.

Objekat je građen od 2. juna 1936. do 31. oktobra 1937. godine, po projektu beogradskog arhitekte Aleksandra Sekulića i inženjera Dragog Vladimirovića, koji je radio statiku objekta. Vlasnik hotela je bio Kosta Stojiljković, sin poznatog niškog gvožđarskog trgovca Živka Stojiljkovića. Vrednost radova izgradnje ovog objekta je iznosila osam miliona dinara.

hotel park 01

Ovaj objekat je bio jedini moderan hotel u Nišu pre, pa i posle rata. Imao je sto kreveta, centralno grejanje, vodu, telefone po sobama, garaže, bioskop i bogatu, modernu kuhinju.

Objekat poseduje značajne istorijske vrednosti. U hotelu su fašisti tokom rata smestili oficirski klub, a u prostorijama restorana organizovali su zabave. U njemu je 3. avgusta 1941. godine izvedena akcija na fašiste, bacanjem bombe u salu hotela pri čemu je ubijeno i ranjeno više nemačkih oficira.

Prva spomen ploča postavljena je na fasadi hotela 1948. godine. Bilo je to jedno od prvih obeležja Narodno oslobodilačkih ratova u Nišu. U jesen 1982. godine raspisan je konkurs za novo rešenje obeležja. Od deset prispelih radova prvonagrađeni je rad je bio vajara Vojina Stojića iz Beograda. On je osim spomen-ploče sa tekstom na fasadi hotela, događaj obeležio i likovno. Na zidu objekta, u produžetku iste spomen-ploče, predstavio je reljefno eksploziju bombe. Istovremeno je u susednom parku, izvajao skulpturu Iskra revolucije. To je likovno vredan spomenik od nerđajućeg čelika, koji simboliše trenutak eksplozije bombe bačene u salu hotela. Obeležje na hotelu i spomenik u parku svečano su otkriveni 14. oktobra 1986. godine. Zbog svojih istorijskih i arhitektonskih vrednosti, hotel je stavljen pod zaštitu zakona 1983. godine.

Izvor: Wikipedia

hotel park 02

U sadašnjoj gradskoj većnici bila je Narodna banka. Hotel Park je imao, kao i sada lepu salu sa baštom. Orkestri su živeli u Hotelu preko leta i muzika je bila svake večeri. Pevao je i Perica (Hava nagila, rok pesme), a deca su se igrala u parku preko puta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com