Društvo

U gradu 10 novih javnih toaleta?

Javno komunalno preduzeće “Mediana” predlaže izgradnju 10 javnih toaleta u gradu. To bi bili mali prenosni toaleti, a njihovo postavljanje koštalo bi 19 miliona dinara.

 

Po prvi put, javni toaleti našli bi se i na teritoriji opštine Palilula – kod Palilulske rampe, Novog Groblja, u spomen parku Bubanj i u parku kod Železničke stanice.

Njihov predlog je da toaleti budu i kod logora Crveni Krst, kod Ćele kule, u parku Svetog Save, kod pešačkog mosta iza Toplane, na Čegru i u Knjaževačkoj ulici kod robne kuće “Sinđelić”.

“Sve su ovo mesta gde prolazi veliki broj građana ali i turista, mesta na kojima se održavaju manifestacije koje okupljaju mnogo ljudi. Niš zaista ima potrebu za ovim javnim toaletima, zbog čega posle 4 godine ponovo pokrećemo ovu inicijativu kod nadležnih u Gradu”, rekao je Ljuborad Stevanović iz “Mediane”.

Toaleti bi bili od plastificiranog lima, sa izolacionim slojem od 8 cm, a postavljali bi se na betonsku podlogu. Tamo gde ne postoji kanalizacija, napravili bi jame koje bi praznili. Toaleti bi imali struju, vodu i automatsku ventilaciju koja bi se aktivirala pri korišćenju, dodaju. Jedan ovakav toalet bi, po njihovom elaboratu, koštao 1,9 miliona dinara.

“Tu bi bila po jedna wc šolja, umivaonik, posuda za sapun i držač za toalet papir. Mogli bismo da postavimo i po dve kabine, tako da jedan toalet bude ženski, a drugi muški”, dodaje Stevanović.

Inače, “Mediana” održava higijenu u 6 postojećih javnih toaleta u gradu. Kako kažu, svi osim skoro renoviranih u Tvrđavi i na Trgu kralja Aleksandra, su u vrlo lošem stanju.

javni wc“Instalacije su loše, naročito u toaletu kod Narodnog pozorišta gde se prilikom svake kiše izlije kanalizacija i toalet bude poplavljen. Slična je situacija i sa onim u Čairu. Mi smo pre dve godine malo doterali toalete da deluju pristojnije, ali njima su potrebna ozbilja ulaganja, za šta mora da se pobrine Grad”, kažu.

U centru grada na nišavskom keju se tokom leta okuplja mnogo mladih koji, u nedostatku toaleta, uriniraju po parku i obližnjim dvorištima zgrada.

Avgusta 2014. godine, zbog nedostatka javnih toaleta i zbog toga što su postojeći radili samo do 22 sata, na fejsbuku je pokrenuta akcija “Piš juriš na gradsku kuću”, gde su nezadovoljni građani pokazali negodovanje zbog stanja sa toaletima u gradu.

Od 1. juna toalet na keju, koji je, priznaju, u katastrofalnom stanju, radi od 7 do 23 sata. Onaj u Tvrđavi radi do 22, dok je na Trgu kralja Aleksandra toalet otvoren do 21 sat.

Tokom jula i avgusta, kada se u gradu održavaju festivali, toaleti u Tvrđavi i na keju radiće 24 sata, dodaju.
Za održavanje higijene u 6 javnih toaleta za ovu godinu opredeljeno je 13,5 miliona dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com