Društvo

Korito Nišave može da izgleda svetski

O uređenju korita reke Nišave govorilo se mnogo, ali osim što je napravljen kej drugih ideja za uređenja dela pored reke nije bilo. Predsednik GO Medijana u prethodnom mandatu Zoran Stojanović kaže da je upravo ova opština imala nekoliko ideja, koje je planirala da sprovede u delo projektima prekogranične saradnje. On se nada da ovo neći biti samo mrtvo slovo na papiru.

Kako na bedemima od kamenog mosta do mosta u Jagodin mali ima svakakvih žvrljotina, natpisa, prostih i vulgarnih, došli smo do ideje da angažjemo muraliste, studente Fakulteta umetnosti i Umetničke škole da taj deo oslikaju.

“Ideja je bila da opštine Crveni Krst, Medijana i Pantelej doniraju deo sredstava za nabavku boja, a da upravo mladi ljudi naprave neki koncept kako vide Niš i da oslikaju bedem sa jedne i druge strane mosta. Na taj način bi se ružni natpisi uklonili, a dobili bi smo predivan ambijent”, rekao je Stojanović Niškim Vestima.

Ova ideja nije jedina. GO Medijana pokrenula je inicijativu da se se vrate tri vrećaste brane koje su uništene. U ovoj opštini su napravili projekat za koji kažu da izgleda svetski, a mišljenja su da za njega mogu da se dobiju sredstva.

“Mi smo mislili da apliciramo sa projektom povećanje turističkog potencijala za zaštitu životne sredine, jer je u letnjim mesecima nivo vode jako nizak, a ukoliko bismo vratili brane zaštitili bi floru i faunu naših reka”, dodao je Stojanović.

Na taj način bi se podigao nivo vode. Ideja je bila I da se postave tri pumpe koje bi bacale vodeni mlaz na petnaestak metara.

“Na obali i u samom koritu postavili bismo lasersku rasvetu koja bi u večernjim satima ulepšavala ambijent, a istovremeno bi stavili par raspršivača, koji bi raspršivali vodu u obliku magle, a na njoj bi mogle da se prikazuju projekcije turističkih potencijala Niša”, kaže Stojanović.

Ova opština je već napravila prezentaciju projekta čija bi ukupna vrednost bila oko 300.000 evra.

Da bi se sve to sačuvalo bilo bi neophodno da se postave kamere na sva tri mosta, na kamenom most, tvrđavskom i mostu u Jagodin mali. Taj deo bi mogli da čuvaju i ribočuvari, koji bi zauzvrat tu mogli da naprave mini mrestilište za ribe.

Ideja je veoma lepa, svi su je prihvatili i pozdravili, tako da se nadamo da neće ostati samo mrtvo slovo na papiru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com