Društvo

Zlato za niškog kuvara na međunarodnom festivalu

Aleksandar Vujmilović iz Niša osvojio je prvo mesto i zlatnu medalju na prvom međunarodnom Kulinarskom festivalu u Kranjskoj gori. Njegovo jelo je bilo najbolje u konkurenciji od oko četrdeset takmičara iz šest zemalja-Italije, Turske, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije koji su se tokom dva dana borili za titulu najboljeg u ovom slikovitom mestu ispod Alpa..

Teleći stek u jagnjećoj maramici, Aleksandrovo je jelo koje je omamilo žiri na takmičenju koje je održano u hotelu  Hit Alpinea u Kranjskoj Gori. Naš mladi sugrađanin, koji studira u Visokoj hotelijerskoj školi u Bogradu,  već istaknuti gastronom takmičio se u pripremanju nacionalnog jela na moderan način.

kuvar3“Pored odličnog prijama, ljubaznosti domaćina, odlične organizacije i smeštaja, zapazio sam da o našoj kuhinji svi imaju dobro mišljenje. Oni cene našu tradicijonalnu kuhinju i moderan način pripreme, a naravno iskazali su i poštovanje prema našoj stručnosti. Učešćem na ovom takmičenju, stekli smo nova iskustva i poglede o organizaciji, prezentaciji turizma i gastronomije na najbolji način. Predloge i kritike dobijene od stručnog žirija obogatile su neprocenjivo naše iskustvo”, kaže za Niške Vesti Aleksandar Vujmilović.

Osim Aleksandra, još jedan student se takmičio iz Visoke hotelijarske škole. To je student II godine, smera gastronomija Mileta Grbović iz Nikšića. On jeu dve dve katergorije osvojio zlatnu i bronzanu medalju.

Takmičari su morali da od modernih interpretacija tradicionalnih jela, preko umetničkih kreacija, do poslastica, u 50 minuta da pripreme svoju radnu površinu, skuvaju jelo i potom da sve počiste. Titulu najboljeg odneo je Slovenac Štefan Sraka iz Renkovaca koji je u finalu pripremio toplo predjelo od slatkovodnih i morskih delicija.

kuvar6

„Nisam se posebno pripremao za takmičenje pa je razlog više zašto sam tako srećan zbog pobjede. Kuvarstvo je za mene zanimanje koje volim i u kojem se mogu konstantno usavršavati“, rekao je Sraka.

Osim takmičarskog dela veliko interesovanje posetilaca privikle su zajedničke prezentacije lokalnih ugostitelja i  vrhunska večera koju su u Ramada Hotel & Suites pripremala top tri kuvara. Hrvoje Zirojević iz Hrvatske, Marc Pavel iz Italije i Alma Rekić iz Slovenije prezentovali su neverojatne kulinarske kreacije.

kuvar1

„Ovaj smo festival organizovali po uzoru na kulinarsko putovanje u Kranjskoj Gori s ciljem povezivanja odredišta i njegove ponude. Takmičarski deo bio je samo jedan od segmenata celog događaja koji je istinski ujedinio Kranjsku Goru i svim gostima ponudio sve ono što ih privlači ka ovoj destinaciji“, rekao je Fedja Pobegajlo, izvršni direktor kompanije Hit Alpinea.

kuvar5

Tako je program prvog Međunarodnog kulinarskog festivala uključivao vođene ture kroz Kranjsku Goru u posebnom turističkom autobusu, a za decu je organizirana mala radionica kuvanja. Zbog brojnih pozitivnih reakcija i dobre saradnje organizatori su potvrdili da su pregovori o održavanju festivala i iduće godine već u toku.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com