Kultura

Prva knjiga trilogije o Stefanu Nemanji u prodaji

„Nemanjići – U ime oca“ prva je knjiga trilogije o Stefanu Nemanji u seriji knjiga o najpoznatijoj srpskoj vladarskoj dinastiji koja dolazi iz pera Vladimira Kecmanovića i Nišlije Dejana Stojiljkovića, autora bestselera „Kainov ožiljak“.

„Ideja da pišemo priču o Nemanjićima javila se kada je Dejana i mene Dragan Bjelogrlić angažovao kao scenariste filma i serije o najznačajnijoj srpskoj dinastiji, čiji osnivač Stefan Nemanja je utemeljitelj srpske države, a njegov sin Rastko, poznat kao Sveti Sava, otac srpske crkve i praotac srpske nacije“, ističe Vladimir Kecmanović i dodaje da „pošto za filmsku priču o dinastiji ratnika, državnika i svetaca, zbog sveopšte krize, nije bilo moguće obezbedi adekvatna sredstva, složili smo se sa Bjelom da je takvu stvar bolje odložiti nego raditi traljavo, uz pomoć štapa i kanapa, i na taj način upropastiti jednu veliku temu.“

Tako se rodila ideja da verovatno najbolji srpski pisci mlađe generacije odluče da se pozabave onim što najbolje znaju, za šta nisu potrebna nedostižna sredstva, a ostvarenje može da bude jednako vredno, pa čak i vrednije od ekranizovane istorijske freske. Plodove dugog rada na pripremi filmske priče pretočili su u proznu formu. Tako je nastala višetomna povest o Nemanjićima, čija prva knjiga, „U ime oca“, ujedno i prva knjiga trilogije o Stefanu Nemanji, upravo izlazi iz štampe, a u kojoj je ispričana priča o dečaku koji je postao ratnik.

U drugoj knjizi trilogije o Stefanu Nemanji, koja bi trebalo da se pojavi početkom jeseni, ispričana je priča o ratniku koji je postao državnik, a u trećoj, čije je objavljivanje planirano za kraj godine, priča o državniku čija mudrost nadilazi ovozemaljske međe, koji u sebi pronalazi snagu da sopstvenog sina prihvati kao duhovnog oca, odriče se svetovnog života i – od gospodara Nemanje preobrativši se u monaha Simeona – postaje svetac.

Sve tri knjige ukrašene su ilustracijama sjajnog slikara i briljantnog crtača Dragana Paunovića.

Za sledeću godinu planirana je trilogija o Svetom Savi.

„Nemanjići – U ime oca“, prvu knjigu trilogije o Stefanu Nemanji iz pera Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, možete pronaći u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com