Društvo

SEĆANJE: Na Duvanište bačeno 3

Na današnji dan, pre tačno 17 godina, bombardovano je Duvanište. Na sreću niko nije stradao, ali je od gelera 11 osoba povređeno. U znak sećanja na sve žrtve NATO agresije, stanovnici Duvaništa svake godine, 12. maja – kada je i veliki pravoslavni praznik Sveti Vasilije Ostroški, slave ovog sveca i organizuju litije.

Već 17 godina žitelji Duvaništa slave Svetog Vasilija Ostroškog kao svog spasitelja i čudvotvorca, jer usred sunčanog prolećnog dana, prilikom NATO bombardovanja nijedan stanovnik Niša nije izgubio život. Zbog toga, kako kažu, nisu ni odustali od inicijative da se izgradi hram svetom Vasiliju Ostroškom.

Dvanaestog maja 1999 godine na Duvanište bačeno je oko tri hiljade kasetnih bombi, inače zabranjenih Ženevskom konvencijom.

I gradonačelnik Niša Zoran Perišić podseća da je na današnji dan na deo grada poznatiji kao Duvanište izručen  tovar kasetnih bombi.

“Samo velikim čudom, dogodilo se da niko od građana Niša nije zadobio ozbiljnije povrede. Veliki broj građana ovo čudo vezuje za dan Svetoga Vasilija blagodareći svecu što ih je sačuvao od kasetnih bombi”, napisao je Perišić na svojoj facebook strani.

duvaniste krstOn je najavio da će uskoro  na platou u blizini DIS-a u Nišu biti podignut pravoslavni hram posvećen svetom čudotvorcu.

“Svima koji danas proslavljaju Svetoga Vasilija Ostroškog od srca čestitam današnji praznik sa željom da još dugo budu živi i zdravi sa svojim porodicama”, kazao je Perišić.

Pravoslavna crkva i vernici 12. maja po gregorijanskom kalendaru slave Svetog Vasilija Ostroškog, velikog čudotvorca čija su čudotvorna dela poznata i izvan granica Srpske pravoslavne crkve. Njegovo sveto telo u celosti počiva u ostroškoj isposnici, nepodložno zakonu truljenja, više od trista godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com