Kultura

Celovečernji koncert klavirskog dua “Stevan Nemanja”

Klavirski duo “Stevan Nemanja” koji čine pijanisti Stevan Spalević i Nemanja Egerić održaće celovečernji koncert u okviru Koncertne sezone FU 2016 u sredu 11. maja sa početkom u 20 sati. Na programu su dela V. A. Mocarta, F, Šuberta i J. Bramsa. Sviraće u Koncertno-izložbenom prostoru Fakulteta umetnosti u Knjaževačkoj 2a, a ulaz je slobodan.

Stevan Spalević je rođen u Nišu 1983. godine. Odsek za klavir niže i srednje muzičke škole završio je u klasi prof. Milene Rajković. Zvanje diplomiranog pijaniste stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Aleksandra Serdara. Tokom školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima u svojoj zemlјi i inostranstvu gde je osvajao najviša priznanja: Laureat takmičenja Mihailo Vukdragović (Šabac, 2002. godine), Laureat konkursa EPTA-Skrjabin i Bartok (Beograd, 2005. godine), polufinalista konkursa Aleksandar Skrjabin (Groseto, Italija, 2006. godine), Laureat međunarodnog takmičenja Davorin Jenko u kategoriji klavirskih dua sa pijanistom Nemanjom Egerićem (Beograd, januar 2016. godine). Usavršavao se na majstorskim kursevima eminentnih pijanista i pedagoga, kao što su: Andraš Šif, Leon Flajšer, Paul Badura-Skoda, Bruno Kanino, Dmitrij Baškirov, Karl-Hajnc Kemerling, Dmitrij Aleksejev, Malkolm Bilzon, Robert Levin, Žak Ruvije, Aleksej Ljubimov, Serđo Pertikaroli, Konstantin Bogino, Boris Romanov, Arbo Valdma, Stanislav Počekin, Feliks Gotlib, Jurij Kot, Sergej Markarov i Vladimir Ogarkov.

Nemanja Egerić je rođen je 20. maja 1991. godine. Nižu školu završio u Kralјevu u klasi prof. Ive Beočanin. Od 2010. godine studira u Nišu u klasi prof. Dragoslava Aćimovića. Septembra 2015. godine završava master studije u klasi prof. Miroslava Miše Dacića. Od novembra 2015. postaje učenik čuvenog italijanskog muzičara, pijanste i kompozitora Bruna Kanina (Bruno Canino), pod čijim se mentorstvom redovno usavršava. Tokom školovanja učestvovao je na takmičenjima u svojoj zemlјi gde je osvajao brojne nagrade: Treće mesto na konkursu za stvaralaštvo Aleksandar Šaca Putnik (Kralјevo, 2008. godine), Drugo mesto na konkursu za stvaralaštvo Aleksandar Šaca Putnik (Kralјevo, 2010. godine), Laureat takmičenja mladih kompozitora Play the sound (Beograd, 2010. godine), Treća nagrada na međunarodnom takmičenju pijanista Davorin Jenko (Beograd, 2015, godine), Druga nagrada na takmičenju pijanista Mihailo Vukdragović (Šabac, 2015, godine), Druga nagrada na memorijalu Vojislav Vučković (Beograd, 2015, godine), Druga nagrada na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (Beograd, 2016. godine). Maja meseca 2015. godine nastupio je sa Niškim simfonijskim orkestrom kao solista u izvođenju koncerta za klavir i orkestar Manuela de Falјe “Noći u španskim vrtovima” pod dirigentskom palicom Zorana Stanisavlјevića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com