Društvo

Uprkos velikom interesovanju studije nemačkog nemoguće?

Budući studenti i dalje nemaju mogućnost da upišu nemački jezik o trošku države u Nišu. Filozofski fakultet nije dobio akreditaciju za ovu studijsku grupu, pa i dalje ne može da školuje germaniste, iako je za njih “posla preko glave”. Ovo potvrđuje nastavnica nemačkog jezika Dušica Dinić.

Ova dvadesetpetogodišnja Nišlijka je završila nemački jezik i književnost u Kragujevcu.

“Ima puno posla jer je germanista malo. Bilo bi odlično da se studijska grupa otvori na Filozofskom, jer je ogromna potražnja. Ja sam našla posao odmah. Pre završetka Osnovnih studija u privatnoj skoli, a čim sam završila zaposlila sam se i u Osnovnoj školi”, kaže Dušića Dinić.

Ona trenutno završava Master, takođe u Kragujevcu.

“Sada moram da putujem jer radim i to mi dosta otežava pošto imam puno posla. Još nekoliko kolega iz Niša takođe putuju i mnogo bi nam značilo da smo mogli ovde da upišemo Master”, dodaje.

13152648 10209740402413056 166501810 nDa germanisti brzo nađu posao potvrđuju i u Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Trenutno na evidenciji nemaju ni jednog germanistu.

“Povremeno imamo po jednog ali ne bude na evidenciji ni nedelju dana. Vrlo brzo se zaposle i bilo bi dobro da ih ima više”, kaže Vladan Krstić iz Nacionalne službe.

Iako su na Filozofskom fakultetu očekivali da ove godine krene upis na studije nemačkog, ipak nisu akreditovani. Kako smatra dekan Goran Maksimović standard za akreditovanje je pogrešan jer zahteva da 70 odsto nastavnog kadra bude u stalnom random odnosu.

“To je besmisleno kada se pokreće novi departman. Ne možemo 260px Filozofski Nisimati profesora zaposlenog na neodređeno za predmet koji je na 4. godini studija. On bi 3 godine primao platu, a da ne radi ništa. Ko će da finansira ljude koji ne rade?”, pita se Maksimović.

On dodaje da je bilo planirano da Filozofski za početak dovede profesore sa skopskog, kragujevačkog i beogradskog univerziteta, koji bi radili honorarno. Iako očekuje da će grupa biti akreditovana već sledeće godine, nije precizirao kako će rešiti kadrovski problem i uskladiti se sa standardima neophodnim za dobijanje akreditacije.

“Rešićemo na mišiće, kao što se sve rešava u Srbiji. Mora da postoji dobra volja Ministarstva prosvete, jer su deca zainteresovana da studiraju u Nišu”, kaže Maksimović.

Bilo je planirano da na studijskoj grupi za nemački jezik bude 30 budžetskih mesta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com