Kolumna

Upotreba Feng Shui simbola 1

Upotreba simbola je osnovni deo Feng Shuia. Drevni jezik komunikacije podrazumevao je korišćenje  mnogobrojnih simbola. U Feng Shuiu se koristi mnoštvo dobrih prizora kao nešto što bi simbolizovalo napredak i dobro. U tu svrhu koriste se razne životinje, voće,  drveće, biljke, ptice,  mitološka bića ili božanstva. Simboli se u Feng Shuiu najčešće koriste u obliku slika ili predmeta ( figure, statue).
Svi oni imaju svoje simbolično značenje, a često pojedini imaju i identično značenje ili delovanje. Takođe, svi se oni koriste za jačanje dobre, ali slabe energije,  za uspostavljanje dobre  enegije kao i  za neutralisanje loše energije ili loših uticaja.
 
Kako se Feng Shui filozofija “podelila” na istočnu i zapadnu, shodno načinu življenja, tako se mogu susresti i simboli primereni tzv. istočnim i zapadnim civilizacijama. Kako god, svi oni imaju jedinstvenu već pomenutu svrhu.
 
Ukoliko ne  koristite i ne primenjujete postulate življenja po Feng Shui filozofiji, ovi redovi će vam pomoći da uz pomoć jednostavne primene pojedinih Feng Shui simbola svoj život, emotivne odnose, karijeru, odnose u porodici, zdravlje i ostalo, dovedete u jedan zadovoljavajući ili bolji balans no što je to, možda,  bilo do sad.

 

 

        Jedan od najmoćnijih simbola u feng Shuiu su lavovi, ali ne obični lavovi, već lavovi Foo Dogs, koji se najčešće mogu videti kao “čuvari”, na ulaznim vratima, istočnjačkih, budističkih  hramova. U Kini su se pojavili sa pojavom budizma. Simbolizuju odbranu i zaštitu. U savremenoj kulturi življenja, možete ih takođe videti na ulazima zgrada kao i u pasarelama istih.

 

Lavovi između ostalog, simbolizuju i  kraljevsku snagu, čvrstinu karaktera i veliku hrabrost.
U običnom domu, figura lava postavljena odmah pored ulaznih vrata, okrenuta leđima ulazu, ili figura lava, statua bolje, postavljena ispred ulaznih vrata okrenuta leđima ulaznim vratima, donosi sve, već rečeno što lavovi simbolizuju.
        Figura mačke koja se postavlja kao ukras našeg doma, pomaže da “zli” dusi nestanu iz našeg okruženja. U kineskoj kulturi se smatra da je mačka čuvar svilenih buba.
 
       Često smo viđali figure slonova u prostorijama stanova naših prijatelja stavljenih ili kao ukras ili kao Feng Shui simbol. U Feng Shuiu slonovi predstavljaju simbol  mudrosti  i snage.  Ukoliko se postave u paru, poboljšavaju karijeru zaposlenih ukućana.

       Veoma često se u kineskim kućama  može naći figura, statua ili slika Quan Yin – Lady Buddha.  Još je poznatija kao boginja milosrđa. Veruje se, da kad se postavi u sobu pomaže očuvanju dobrog zdravlja. Takođe, smatra se da prečišćava negativnu energiju uzrokovanu npr. svađama, bolešću ili nesrećama. Quan Yin je poznata i  kao zaštitnik žena i dece. Dobro je imati je npr. kao sliku na zidu u JZ delu kuće, stana, delu koji “pripada” ženi, domaćici kuće.

 

Ona takođe predstavlja univerzalnu ljubav, a smatra se da pomaže začeće i trudnoću.
Ona blagosilja sve, pruža strpljenje i  smelost. Ona je boginja koja leči i čuva ukućane saosećanjem.
Međutim, takođe se smatra, imajući u vidu “podelu” na istočni i zapadni Feng Shui, da slike velikih žena iz istorije, kao i boginje iz zapadnjačke  mitologije imaju isto dejstvo, ali takođe i slike žena svetaca. Ko će imati “čast” da u JZ sektoru stana ili kuće, bude od izabranih, ostavlja se na volju pripadnica lepšeg pola da odaberu same. Ne retko su to slike velikih žena npr. kraljice Elizabete I, majke Tereze, Dolores Ibaruri, Roze Luksemburg, Indire Gandi,  tačnije žena koje su ostavile značajan i pozitivan trag na čovečanstvo u širem smislu, kao i npr. slika Svete Petke, a najčešće i slika Bogorodice.
 
      U Feng Shuiu se vrlo često koriste slike ili figure mitoloških bića, jer se smatra da imaju izuzetno dobru i jaku energiju koja pomaže na razne načine.
      Zeleni  zmaj predstavlja simbol velikog uspeha, prosperiteta i  beskonačnosti u svim sferama kao i simbol trajanja istih.
 

        Feniks, poznat i kao crvena ptica, često se koristi kao ženski simbol. Predstavlja rađanje, visinu, lepotu, božanstvenost, mir i toplinu, veru u lidere i veru u dobar uspeh ili žetvu.

 

 

        Jednorog  predstavlja sam po sebi dobar znak  no u suštini se smatra simbolom čestitosti i dobročinstva. Veoma je dobar simbol za poboljšanje karijere onima koji taj segment svog života žele da unaprede.

 

 
        Mnogi od nas su viđali figure, statue, smešećeg Bude u mnogim kućama kako na istoku tako i na zapadu. Smatra se da njegovo prisustvo donosi sreću u kuću, spokoj i zadovoljstvo. Isto tako, smatra se da figura Bude sa velikom glavom donosi dug život u miru i sreći, ali i da Buda koji nosi vreću doprinosi blagostanju ukućana.
       U Feng Shuiu, već sam napisala, postoji više simbola sa istim značenjem. Nekome su pojedini draži, kod nekih, jedni imaju bolje, jače dejstvo od drugih.
Tako na primer dobro zdravlje, tačnije, poboljšanje energije ili jačanje energije okruženja sa ciljem da se ima dobro zdravlje predstavljaju slike ili figure ananasa, jelena, drvo, posebno drvo bora.
 
       Feng Shui poseban naglasak stavlja na dobru sreću ljudi. U te svrhe se koristi dosta simbola koji doprinose poboljšanju ili uvećanju sreće onih koji borave, žive ili rade u jednom prostoru ili okruženju.
 

Ukoliko se pravilno postavi, jedan od najmoćnijih simbola za dobru sreću je cvet lotosa. U poslu on privlači veliku snagu i donosi takođe veliki prosperitet, ali i u kući samoj.

 

Postavljajući figuru kristalnog lotosa u centar npr. svog stana, kuće ili svoje radnje, veoma brzo ćete osetiti povećanje priliva novca, povećanje pazara, više mušterija, boljih ugovora za sklapanje poslova.
Lotos se može postaviti i bliže prozoru, da bi ga obasjavala svetlost sunca što će usloviti pojavu duginog spektra na njemu, a to privlači pozitivnu energiju, osećaj mira i harmonije u kući. 
Takođe, postavljen u u ugao emotivnih odnosa, onima koji traže srodnu dušu i emotivnog partnera u život privlače baš onog pravog – pravu, a onima koji već imaju svog partnera donose bolju međuljudsku komunikaciju sa svima.
U sledećem delu nešto o simbolima za brz rast i prosperitet, ali i o drugim.

Izvor: >>>

olivera karanOlivera Karan – viša medicinska sestra u penziji. Rođena Beograđanka, zaljubljenik u jug Srbije, povremeni stanovnik I Perleza I Soko Banje. Voli prirodu, južnjački dijalekt, ljude, životinje, pisanje, voli da čita I ume da sluša. Majka, supruga, baka. Večiti učenik, trenutno posvećena usavršavanju znanja nemačkog jezika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com