Servisne

RHMZ upozorava: Stižu obilne kiše, pola zemlje u “žutom”

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilnu kišu u Srbiji, večeras, tokom noći i u utorak. Moguća manja lokalna izlivanja.

Kako je navedeno, u većini mesta centralne i južne Srbije očekuje se od 20 do 50 milimetara padavina, lokalno i više, naročito na istoku. Postepeno slabljenje padavina očekuje se u sredu, uz još oko 20 milimetara na 12 časova na jugu i istoku zemlje.

Meteo-alarm RHMZ navodi da se na severu zemlje ne zahteva posebna pripravnost, ali za veći deo Srbije važe upozorenja.

U zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Pomoravlju, jugoistočnoj i istočnoj Srbiji na snazi je žuti meteo-alarm, dok za Kosovo i Metohiju i jugozapad zemlje važi narandžasti meteo-alarm.

Žuti meteo-alarm označava potencijalno opasne vremenske prilike, koje nisu neuobičajene, ali zahtevaju oprez. Narandžasti meteo-alarm podrazumeva opasno vreme i pojave koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i mogu biti opasne po ljude i životinje.

RHMZ je naveo da je moguć porast vodostaja na više reka, kao i manja lokalna izlivanja na bujičnim vodotokovima.

“Na Kolubari s pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od danas do 4. maja sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava”, navodi se.

Umeren i veći porast vodostaja prognoziran je i na gornjim tokovima Zapadne Morave sa pritokama (Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici), kao i Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku).

“Na bujičnim vodotokovima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja”, naveo je RHMZ.

Opširnije na B92.net

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com