Društvo

Mladi vegan iz Niša bori se za životinje, ljude i planetu

Uroš Lazarević ima tek 21 godinu, a skoro polovinu svog života ne jede meso. Razlog je, kako kaže, njegova velika ljubav prema životinjama koju mu je, od malena, usadila njegova majka. Već 4 godine on je vegan, i osim mesa, ne jede ni namirnice životinjskog porekla kao što su jaja, sir i ostale prerađevine.

„Još od svoje 13. godine ne jedem meso, a od kada sam vegan osećam se najzdravije. Ranije sam imao zdravstvene probleme i alergije, ali sve je to nestalo od kada ne jedem namirnice životinjskog porekla“, kaže Uroš.

U početku je, dodaje, bio problem hraniti se po ovakvom režimu u Nišu, ali su se u poslednje vreme otvorili Smuti barovi, gde rado pro12957426 252555091749091 2888387528231608607 ovodi vreme i zdravo se hrani.

„Sada i u Nišu može da se nađe veganska kuhinja – biljna mleka, sirevi, viršle i kobasice od soje, pasulja ili suncokreta“.

Iako veliki deo svog života posvećuje životinjama, najomiljenije su mu lisice. Pre nekoliko godina je spasio lisca Tedija od lovaca, tako što ga je otkupio i čuvao u svom domu.

„Saznao sam da je to mladunče jedino preživelo iz legla i jedan od lovaca ga je uzeo kako bi ga očuvao i koristio da trenira pse. Ja sam ga kupio i narednih godinu i po dana sam mu bukvalno bio roditelj – hranio ga na cuclu i spavao je u mom krevetu“.

Koliko god voleo ove životinje, njima je, kaže, mesto u prirodi. Zato je i dao Tedija u rezervat, što mu je prirodnije stanište.

11885362 151597185178216 2163208811465647237 n„Lisice mogu da se pripitome i da veruju osobi koja ih hrani i brine o njima, ali su u gradu uvek na oprezu jer se generalno boje ljudi“

U njegovom domu je, kaže, uvek oko 15 pasa, i pokoja mačka. Od malena je udomljavao i sitne životinje poput kornjača, hrčaka i ostalih. Najveća želja mu je da ima svoj rezervat u kome bi čuvao divlje životinje kojima je potrebna pomoć i nega. Sada, na žalos, nema uslova za to, ali se rado odaziva Zooplanetu i drugim udruženjima, kao i beogradskom Zoovrtu.

„Svi su se čudili kako se odrasla lisica od 3 godine iz Zološkog vrta vezala za mene i kako sam je pripitomio. Volim ove životinje i dajem im svu svoju ljubav“, ističe.

Za sve ozbiljniji problem pasa lutalica u Nišu krivi neodgovorne vlasnike i smatra da ih treba kažnjavati ukoliko izbace ljubimca ili njegove štence na ulicu. Sterilizacije je, smatra, neophodna jer nemamo uslove da udomimo sve pse i mačke.

Veliki aktivista koji se bori za prava životinja, volontira u raznim udruženjima i azilima, aktivan je i u organizacijama civilnog društva koja se bave ljudskim pravima. Na Dan planete otišao je da podrži protest u Beogradu, kako bi ukazao na značaj očuvanja Zemlje.

„Mesna industrija je jedan od najvećih zagađivača, a ovim protestom želeo sam da ukažem na to“.

Njegov uzor je dr Maja Volk koju je imao prilike da upozna, a kako najavljuje ovaj mladi Nišlija, uskoro će pripremati svežu hranu u jednom od Smuti barova u gradu.

„Ja volim ljude, a više od svega životinje, prirodu, sport i zdrav život“, dodaje za kraj.

Nadamo se da će ljubav i energija ovog mladića pomoći mnogima, jer je svoj život posvetio upravo tome.

12316420 192783017726299 5577090520567254902 n

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com