Magazin

Vernici slave sveca iz čije su ODSEČENE GLAVE potekli MLEKO I VODA!

Sveti Evpshije je prvog dana svog bračnog života već bio osuđen da će otići u sigurnu smrt, ali i u večnu slavu

Pravoslavni vernici i srpska pravoslavana crkva, danas slave svetog Evpsihija, koji je živeo u gradu Kesariji. U njegovo vreme, na vlasti je bio car Julijan Odstupnik. Ovaj svetitelj stupio je u brak sa jednom uglednom devojkom, ali nije uspeo da provede nijedan dan u bračnom životu.

Naime, na dan njegovog venčanja, proslavljao se i jedan neznabožački praznik. Tada su stanovnici ovog grada, koji su verovali u idole, krenuli da prnesu žrtve u hram Fortune.

Sveti Evpsihije, kada je video šta se sprema, nije mogao to mirno da gleda. Tako je otišao sa svojim drugovima i polupao sve kipove koji su se nalazili u ovom hramu, razorišvi ceo hram.

Kada je car čuo za ovo, razbesneo se i želeo je da što pre kazni počinioce ovog dela, ali i da tu kaznu oseti ceo grad. Odmah je pohapsio mnoge ugledne građane, jedne je poslao u smrt, druge u zatočeništvo, trećima je oduzeo imovinu. Kesariji je vratio stari naziv Meza, i poništio mu status grada, pretvorivši ga u selo. Takođe je želeo da se razoreni hram Fortune ponovo podigne, i da o urade Hrišćani o svom trošku.

Opširnije na Telegraf.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com