Društvo

„10 MINUTA ZA SPAS TURIZMA“: Nema turizma bez turističkih vodiča

Završni deo manifestacije ‘’10 minuta za spas turizma’’ u Nišu je danas održan na Trgu kralja Milana, a pre toga, turistički radnici su autobusima prošli kroz grad od parkinga kod Tempa, preko Trga kralja Aleksandra do Stop šopa i preko Bulevara Nemanjića stigli do cilja – centralnog gradskog trga.

Vodiči su u performansu kojim su želeli da skrenu pažnju države na svoj položaj i položaj svih turističkih radnika nosili transparente na kojima su bile ispisane destinacije do kojih ove godine turisti nisu stigli zbog pandemije korona virusa. Bilo je i šešira, peškira, suncobrana, kofera… sve ono što je odloženo zbog otkazanih putovanja.

‘’Turistički vodiči, turističke agencije kao i rent-a-kar agencije već 5 meseci su bez posla i prihoda, a sveukupna situacija je gotovo katastrofalna sa stanivišta preživaljavanja usled globalne pandemije i nemogućnosti poslovanja, navedeno je u ‘’Apelu za spas turističke privrede’’, koji je pročitala Milica Began, turistički radnik.

 

Foto: V.P.
Milica Began, turistički radnik

‘’Pozivamo zato naše državne organe da nas podrže i pomognu nam da nastavimo sa poslom koji volimo, za koji smo se školovali i koji hrani naše porodice, a koji je generacijama naših putnika donosio najlepše uspomene. Apelujemo jer smo sigurni da će i naši putnici, ali i strani gosti koji otkrivaju Srbiju, u nama imati najbolje ambasadore, koji će kao i do sada, umeti da predstave Srbiju na najlepši mogući način’’, navodi se u Apelu.

Celokupni performans koji je izveden na Trgu kralja Milana imao je za cilj da ukaže na stanje u kojem se nalazi turistički sektor privrede, a u svetlu pandemije virusa korona.

‘’Stanje u turizmu je trenutni veoma teško.Mi smo svesni da za ovo što se desilo niko lično nije odgovoran, jednostavno je naša privredna grana trenutno izuzetno pogođena. Mi smo od momenta kada je uvedeno vanredno stanje u zemlji poslovali bez ikakvih prihoda. To što se sporadično neke granice otvaraju, pa ponovo zatvaraju, to nam više šteti nego što će nam doneti spas’’, kazao je Bojan Milosavljević, turistički radnik.

On je dodao da je njima neophodna pomoć države.

‘’Najkonkretnija pomoć su plate za radnike. Ono što mi želimo da održimo je naš kapacitet na duži vremenski period jer nije fer i nije korektno da se turizam nađe u istom košu sa drugim delatnostima koje su poslovale sa manje gubitaka. Ukoliko pomoć izostane sledi najgori mogući scenario a to je otpuštanje radnika, smanjivanje kapaciteta. Nije problem samo 2000 turističkih radnika u Nišu, problem su i njihovi porodice’’, kazao je Milosavljević.

Foto: V.P.

Prema rečima Zorana Petkovića, turističkog radnika koji je 52 godine u turizmu do sada nije bilo ovakog stanja.

‘’Ovo je katastrofa i sve je već rečeno, a potrebno je pomenuti i turističe autobuse za koje zapošljavamo po dva vozača i koji ostaju bez zarade. Autobusi nam stoje’’.

Foto: V.P.

Vesna Nikolić je turistički vodič grada Niša i Srbije.

‘’Država je zaboravila na turističke vodiče a neophodni smo u svim akcijama i na turističkim putovanjima. Vlada nas nigde nije prepoznala, dobili smo samo pomoć od 100 evra kao i svi građani. Od nove godine nemamo posla. Krenuli smo nešto malo u junu i to je to. Onih sto evra nama ništa ne znači jer živimo od ovog posla. Želimo samo da ljudi iz Vlade pomisle na nas, na našu decu ali i na to da turizam u Srbiji ne može bez turističkih vodiča’’, kazala je Nikolić.

Turistički radnici su bili in a centralnim trgovima u Begradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

„10 MINUTA ZA SPAS TURIZMA“: Zaposleni u turizmu „ćutaće“ na centralnim gradskim trgovima, jer nemaju šta da kažu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com