Društvo

“10 MINUTA ZA SPAS TURIZMA”: Zaposleni u turizmu “ćutaće” na centralnim gradskim trgovima, jer nemaju šta da kažu

U četiri najveća grada u Srbiji, Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, zaposleni u turizmu sutra će organizovati jedan, kako kažu performans pod nazivom “10 minuta za spas turizma”. Tačno u 11 časova će sa unapred određenih mesta krenuti autobusi koji će prodefilovati gradom. U Nišu, autobusi će krenuti sa parkinga Tempa, preko Trga kralja Aleksandra do Stop šopa i nazad preko Bulevara do Trga kralja Milana, najavili su organizatori.

Zaposleni u turizmu će u sva četiri grada Srbije izaći na svoje centralne gradske Trgove i ćutaće. Sutra neće raditi ni jedna turistička agencija, rekla je Niškim Vestima Milica Began, šef turističke agencije Nitravel. Cilj manifestacije jeste skretanje pažnje na nepovoljan položaj svih zaposlenih u turizmu

“Stajaćemo i ćutaćemo jer mi zaista nemamo šta da kažemo. Ttrenutno se osećamo kao ptice u kavezu. U pitanju su ljudi koji nikada nisu kod kuće, kojima je život i hleb da putuju, a sada nemaju gde da odu. Vodiči u Srbiji nisu vodili od Nove godine, predstavnici agencija koji preko leta dočekuju turiste na destinacijama, sada nisu tamo.. Od početka marta nemamo nikakve prihode”, opisuje Milica tešku situaciju u kojoj su se našle turističke agencije.

Mnoge agencije su već sada zatvorile svoja vrata, ali i organizatori putovanja, kongresa. Oni su zatvorili svoje firme, ili su ih privremeno zatvorili i čekaju bolje dane.

“Gotovo svi mali subagenti su zatvoreni. Otkazali su lokale kako ne bi plaćali kirije, ali su svi dostupni. Rade preko telefona, mejova. Nadaju se boljim danima, tu su, nisu se još uvek odlučili na baš radikalne poteze u smislu da više ne postoje, ali su samo morali da smanje svoje troškove jer priliva novca nema. Ako se ovakva situacija nastavi, od oktobra možemo da očekujemo i otpuštanja radnika i ključ u brave”, istakla je Milica.

Ona kaže da su zamenska putovanja onima koji su želeli da ipak letuju, obezbeđivali tako što su im omogućavali da otputuju u Tursku, ili dok se moglo u Bugarsku. I sledeća sezona je diskutabilna zato što niko ne zna kada će se završiti i kako situacija sa koronom.

“I mi smo ljudi, imamo porodice i decu. I mi se plašimo. Ali ovo je naš posao, ja sam treća generacija u mojoj porodici koja se bavi ovim poslom, ako moram radiću nešto drugo, ali zaista ne znam šta bi to moglo da bude”, kazala je Milica Bego.

NITRAVEL

Agencije su dobile od države tri kovid plate. Očekivali su za to vreme da će situacija da se poboljša. Znali su kažu da će biti u minusu, ali se nadali da će tokom vremena i to da se nadoknadi. Međutim, sezonu nisu imali, ali nisu mogli da ga sprovedu ni u Srbiji.

“To je utopija. Destinacije u Srbiji su skupe, a i ja kao agencija ne mogu da smestim turiste kod bakice na selu. Moram da ih smestim u hotele, u kategorisane objekte. Na većinu destinacija u Srbiji autobusi ne mogu da dođu. Sve bi se svelo na takozvane đačke ekskurzije na koje većina ne bi ni išla jer je već bila, ali i iz straha da se vozi autobusom sa nepoznatim ljudima. Oni koji žele da obiđu lokalitete u Srbiji sešće u svojim kolima i sa svojim prijateljima otići gde žele”, objasnila je Bego

Prazni i gradski hoteli

Ove godine su gradski hoteli prazni. Oni ranije nisu imali mogućnost da smeštaj izdaju na osnovu vrednosnog vaučera Ministarstva turizma. Sada je omogućeno, ali samo hotelima u Beogradu i Novom Sadu.

“Gradski hoteli su na najvećem udaru, jer svi oni koji i letuju Srbiji uzimaju privatan smeštaj. Oni su preko leta bili puni uglavnom zbog raznih manifestacija koje se organizuju i zbog stranaca, kongresa. Sada su bukvalno zatvoreni”, objasnila je Milica Bego.

Na sve te probleme turistički radnici će sutra ukazati na Trgu kralja Milana, ćutanjem. Predstavljaće zaposlene u turizmu, a ne svoje agencije. Zato će svi nositi iste majice. Na kraju će još jednom podsetiti na zahteve koje su uputili Ministarstvu, Vladi Srbije, premijerki, predsedniku države. Te zahteve su usaglasila sva Udruženja u turizmu u Srbiji, Udruženja auto prevoznika, hotelijera i sva Udruženja turističkih vodiča.

Na manifestaciji će se na kraju još jedan put pročitati APEL ZA POMOĆ u kome se između ostalog traže mere pomoći:

1. Isplata bruto minimalnih ličnih dohodata u narednih 6 meseci.

2. Otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi.

3. Moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih 9 meseci.

4. Dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za Razvoj R. Srbije, sa ubrzanom procedurom odobravanja i isplate kredita.

5. Odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit preduzeća u vremenu trajanja vanrednih okolnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ko naplaćuje 20€ povratnu kartu iz Beograda!? To beogradske agencije imaju doplatu 20€, ti idi redovnom linijom do Beograda, a da to je puno skuplje! I ne treba tebi da nas bude žao, nit mi tražimo da nas neko žali, već tražimo da nas država pomogne (tj. da nam vrati ono što joj godinama dajemo za razno razne poreze, takse, dažbine, namete…). Bitno da smo licemeri i da jedne druge ne podržavamo, a svi smo u sličnoj situaciji!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com