Društvo

Poljoprivredni fakultet dobio dozvolu za rad

Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Nišu sa sedištem u Kruševcu dobio je dozvolu za rad od Vlade Republike Srbije, a prema rečima dekana ovog fakulteta profesora dr Ivana Filipovića već sutra ćebiti raspisan konkurs za upis prve generacije studenata na ovom fakultetu.

„Za sada imamo početnu akreditaciju, ali je najvažnije da smo dobili dozvolu za rad, a već sutra raspisaćemo konkurs za upis prvih studenata“, kaže dekan dr Ivan Filipović. „Prijemni ispiti će biti organizovani u okviru septembarskog ispitnog roka. Očekujemo dobar odziv kandidata budići da se radi o studijskim programima kojih do sada nije bilo u ovom delu Srbije“.

Poljoprivredni fakultet u Kruševcu koji se nalazi u sastavu Univerziteta u Nišu upisaće, odlukom Vlade Republike Srbije 75 bruciša na budžetu i 30 samofinansirajućih studenata. Ponuđena su im tri smera, ratarstvo i povrtarstvo, stočarstvo, voćarstvo i vinogradarstvo. Broj budžetskih studenata na svakom smeru je po 25, a samofinansirajućih po 10. Školarina za samofinansirajuće studentebiće 60.000 dinara.

Ivan Filipović, dekan Poljoprivrednog fakulteta

„Studenti koji upisuju prvu godinu studija polažu prijemni ispit iz biologije ili hemije, po izboru, i test opšte informisanosti“, dodaje Filipović. „Kako bi smo im olakšali polaganje prijemnog ispita u očekivanju dozvole za rad organizovali smo za zainteresovane kandidate i besplatnu pripremnu nastavu“.

U prvu godinu osnovnih akademskih studija može upisati lice kooje ima završeno srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju. Prilikom upisa, kandidat može imati najviše 100 poena, na osnovu uspeha iz srednje škole i prijemnom ispitu.

“Zajednički cilj svih aktera koji učetsvuju u otvaranju novog, Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, je obrazovanje visokostručnih kadrova potrebnih za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji južne i jugoistočne Srbije kroz sticanje akademskih zvanja i veština”, kažu na Univerzitetu u Nišu.

Grad Kruševac je za otvaranje novog fakulteta obezbedio prostor i opremu za rad. U zgradi u kojoj će se nalaziti Poljoprivredni fakultet uređeni su amfiteatri, učionice, laboratorije i druge prostorije za izvođenje nastave.Budućim studentima na raspolaganju će biti i solidno opremljena biblioteka, čiji će se bibliotekarski fond stalno uvećavati i osavremenjivati, kao i čitaonica. U skladu sa potrebama obrazovnog procesa biće obezbeđeni i svi ostali neophodni uslovi.

“Uloga Univerziteta u Nišu je u ovoj fazi otvaranja novog fakulteta veoma značajna, a to je priprema nastavnih planova i programa i potrebnih profila nastavnika, kao i dokumentacije potrebne za početnu akreditaciju. Univerzitet se prihvatio obaveze da pruži stručnu pomoć pri izboru i studijskih programa. Predviđene su osnovne akademske studije u trajanju od četiri godine kao i master studije u trajanju od godinu dana“, naglašavaju na Univerzitetu u Nišu.

Koliko je značajno osnivanje novog fakulteta u sastavu Univerziteta u Nišu, govori i činjenica da je poslednji novoosnovani fakultet bio Fakultet umetnosti koji je osnovan pre deceniju i po, odnosno 2002.godine, a sa radom je počeo godinu dana kasnije.

Inače, otvaranjem Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, ovaj grad dobija prvi državni fakultet, a Univerzitet u Nišu širi teritoriju svog delovanja na još jedan okrug, Rasinski, gde do sada nije bio prisutan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com