Društvo

Obnova spomen parka Bubanj

Spomen park Bubanj će biti kompletno obnovljen tokom naredne godine. Radiće se konzervacija i restauracija betonskih pesnica i potpuna restauracija zida. Planirano  je uređenje parka, staza i platoa, a uvešće se dekorativna  rasveta i video nadzor.

Sredstva u iznosu od 19,8 miliona dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš obezbedilo je Ministarstvao za rad, socijalna i boračka pitanja.

Ovaj projekat je od izuzetnog  značaja za Grad Niš jer će se se prvi put nakon desetak godina raditi kompletno sređivanje memorijalnog parka na Bubnju, rečeno je u Gradskoj kući u Nišu.

„Gradu je jako stalo da se menja slika o Nišu i uređenje kulturno-istorijskih spomenika upravo je prilika da pokažemo koliko je važno da se spomenici koji svedoče o istorijskoj prošlosti grada i ljudi koji su živeli na ovim prostorima, prezentuju turistima na najbolji mogući način“, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš Elena Vasić Petrović rekla je da će u narednih nekoliko dana biti sprovedena uobičajena procedura oko tendera i izbora izvođača radova.

„Radovi će početi u prvoj polivini 2017. i biće završeni do sredine godine. Obuhvatiće konzervatorsko-restauratorske radove na „pesnicama“ i „zidu“, uređenje pristupne staze i platoa, izradu dekorativne i funkcionalne rasvete i uvođenje video-nadzora“, rekla je Vasić Petrović.

Podsetimo, Niš je dobio i projekat uređenja Letnje pozornice u Tvrđavi, a radiće se i projekat stavljanja u funkciju kompleksa Rovče.

spomen-park-bubanj-2

Spomen park Bubanj

Spomen park Bubanj predstavlja spomen kompleks, sagrađen u sećanje na streljane građane Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu.

Spomen park Bubanj je, kao autentično mesto masovnog fašističkog terora, stavljen pod zaštitu države u maju 1973 godine. Marta 1979. godine odlukom Skupštine Srbije spomen park Bubanj proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Na Bubnju je ubijeno oko 10.000 logoraša i zatvorenika Specijalne policije i kaznenog zavoda. Čitav teren Bubnja ispresecan je rovovima u kojima su zakopavane streljane žrtve.

Pred povlačenje Nemaca su zarobljeni Italijani otkopavali rovove i palili leševe, kako bi se uništio svaki trag učinjenog zverstva.

Stratište je 1950. prvobitno obeleženo spomen-piramidom, a novi, monumentalni spomenik, rad vajara Ivana Sabolića, otkriven je 14. oktobra 1963. godine, na Dan oslobođenja Niša.

Kompleks je parkovski uređen, memorijalna staza je duga oko pola kilometra, a reljef u mermeru veličine 23×2,5 m sastoji se od pet kompozicija koje simbolizuju „mašinu za ubijanje“, vešanje i streljanje, bunt naroda, kapitulaciju osvajača i pobedu, i trima betonskim obeliscima koji simbolizuju uzdignute ruke sa stisnutim pesnicama.

Svaka od tri pesnice je različite veličine i one predstavljaju simbol muške, ženske i dečje ruke koje prkose neprijatelju zbog toga što su streljane i čitave porodice.

U blizini se nalazi i letnja pozornica. Od 2004. godine u okviru kompleksa je i sagrađena kapela od stakla i metala, rad arhitekte Aleksandra Buđevca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com