Društvo

Nevena Kragić – modni brend koji osvaja svet (FOTO)

Dok se Neveni Kragić utisci sa Fashion Week-a iz Vankuvera polako sležu, jer se u Niš vratila pre četiri dana, pogledajte premijerno  fotografije iz Kanade koje je ova mlada modna dizajnerka ustupila Niškim Vestima.

Nedelja mode u kanadskom gradu Vankuveru održana je od 19. do 25. marta, a mlada Nišlijka Nevena Kragić  veoma se uspešno predstavila svojom kolekcijom. Neki kanadski modni kreatori nazvali su je i “Queen of minimal”- Kraljica minimalizma. U Kanadi je provela šest dana, uspela je da privuče pažnju velikih imena njihove modne scene i ovo su njeni prvi utisci nakon povratka u Niš.

NV: Koliko se već godina baviš modom?

Nevena Kragić: Da li se računa crtanje prvih princeza u posebno zamišljenim čipkama?
Legitimno i zvanično priznato…nekih 15 godina (wow).

NV: Šta ti je bio najveći uspeh?

Nevena Kragić: Nisam se promenila, a mogla sam. Trudim se da svoju integralu ne menjam, ali je neminovno menjanje konteksta. Svako napredovanje znači i promenu nekih stvari u životu. Bitno mi je da sistem vrednosti ostane isti. Lako (lakše) je biti uspešan u karijeri, trik je biti (ostati) uspešan čovek.

NV: Kako je došlo do poziva na kanadski Fashion week?

Nevena Kragić: Verovali ili ne, moj brend su otkrili preko Instagrama. Dublje uradili istraživanje i stigao je mail jula (2017.) sa pozivom da budem deo FW-a. Ponuda je prvenstveno važila za septembar 2017. Kako je meni to bilo preblizu i tek sam otvorila studio, odlučila sam se za martovski 2018.

NV: Kako je bila primljena tvoja kolekcija?

Nevena Kragić: Nisam sigurna da mogu dati realan komentar na to. 🙂 Primećena jesam. Pohvaljena jesam. Negde usput nazvana i “Queen of minimal”, što mi je posebno drago jer sam ka tome posebno stremila, a nisam bila sigurna da sam i postigla. Posebno su mi značile pohvale svetski poznatih ljudi, kao i ljudi sa kanadske scene koji, iskreno, meni nisu bili poznati, ali su ubrzo stizala pojašnjenja sa “da li znaš ko ti je upravo prišao?”, kao i ponude za saradnju i dalje plasiranje mog brenda. No, o tom potom.

NV: Koliko se razlikuju njihove od naših modnih revija?

Nevena Kragić: Drugačiji je standard u domenu izbora manekena (npr.), u domenu “ukusa”… Moja najveća bojazan je bila kako će sve to manekenima koji su meni na raspolaganju stajati .

NV: Šta će biti sa pozivom za najprestižniji modni časopis Vog?

Nevena Kragić: Britanski Vog se javio negde februara i moj dizajnerski profil će se pojaviti u 3 mesečna izdanja. Već je prvo izdanje za mart izašlo u prodaju. Čekam svoj primerak, jer se u Nišu, nažalost, ne može naći i kupiti.  Sa njime je usledio i poziv od GQ-a, Vanity Fair-a… (da, uštinula sam se više puta).

NV: Kako bi opisala modu koju stvaraš?

Nevena Kragić: Uh… Ne postoji jasna ili kratka definicija. Nisam verna samo jednom stilu. Tačnije, sebe namerno guram iz zone komfora. Tako da sam se od prilično slojevitih komada, arhitektonskih formi, smirila u minimalizam. Za šta mislim da je potrebno puno vremena i zrelog rada da se napravi sveden, ali autentičan kroj/komad.

NV: Kako ti najviše voliš da se oblačiš?

Nevena Kragić: Velika je razlika između volim i želim. 🙂 Zbog dinamike posla – komfor je imperativ. Sveden kroj, čiste forme, crna “boja” najčešća pojava, sa nakitom koji osvežava kombinaciju i obavezno je i on u minimal-dizajnu.

NV: Planovi za budućnost?

Nevena Kragić: Da se naspavam? 🙂 Da, zapravo, mogu spavati manje, da bih mogla sanjati više. 🙂

NV: Znam da se moze živeti za modu, ali da li se može živeti OD mode?

Nevena Kragić: Može. Ko kaže da kokice nisu dovoljne za ručak? 🙂 Šalu na stranu. Može, ako se ima viši cilj. Nisam, što bi se reklo, trošadžija. Vrlo sam jednostavna za održavanje u životu. 🙂 Moj proces sadašnji je i dalje ulaganje u snove, kako bih mogla neometano “sutra” da spavam. 🙂

Treba napomenuti da je reviju Nevene Kragić u Vankuveru pratila i muzika niške grupe EYOT – Nirvana, a da je nakit dizajnirala Marija Radosavljević, profesor srednje Umetničke škole u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button