Društvo

„NAISA ART FASHION II” – Umeće dizajnera, urbanost, sofisticiranost

Udruženje modnih dizajnera okupljenih pod nazivom „Naisa” drugi put po redu održali su reviju u hali „Čair”

„Naisa Art Fashion II” unapređena je po organizaciji, te je reviju koja je ovog puta humanitarnog karataktera, s obzirom da će Udruženje deo od prodatih karata donirati Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Niš, ispratilo gotovo osam stotina posetilaca. Takođe, pored revije koja je bila zakazana, održao se i panel o modi pod nazivom „Let’s talk about fashion” na kome su govorili modni dizajner Lazar Ilić i televizijska autorka Snežana Dakić.  Tokom večeri, kroz dva bloka, svoje kreacije predstavilo je 7 brendova, a kroz program večeri prisutne su vodili glumci Narodnog pozorišta u Nišu, Bratislava Milić i Uroš Milojević koji su sledeći susret zakazali već za oktobar ove godine.

Dan je započeo panelom o modi, na kom su govorili stilista i modni dizajner Lazar Ilić kao i TV autorka Snežana Dakić. Tokom panela oni su izneli svoje mišljenje o današnjim trendovima, a ujedno su dali i savete o lepoti i modi, kao i smernice koje mogu pomoći pri građenju sopstvenog stila. Kako je zastupljena tema era brze mode u kojoj se ljudi okreću praćenju trendova i kupovini skupe garderobe, Lazar i Snežana su istakli da ne moramo potrošiti mnogo novca kako bismo dobro izledali, jer kako Lazar naglašava, stil nema veze sa novcem.

“Ne treba nužno da se držite trendova i kupujete nešto ultimativno skupo samo zato što je to u trendu. Mnogo je bolje uložiti u sigurne komade poput dobrih farmerki i crnog blejzera, jer su te stvari nešto što ćete zaista nositi”,kazala je Dakić.

DSC06898_copy_c2d90
Lazar Ilić i Snežana Dakić na panel diskusiji; Foto: SDL redakcija/ Milena Kostić 

Pored mode, oni su govorili koliko su nega i briga o sebi i svom telu važne. Vrlo je važno da imate negovanu kosu, nokte i telo, jer na kraju dana kada skinete šminku i frizuru, vama ostaje ta vaša kosa i lice koji isitiču vašu prirodnu lepotuobjasnila je Snežana i time zaključila panel.

U isto vreme, dok je panel trajao, u susednim prostorijama tekle su pripreme za finalni deo ovog modnog događaja – za modnu reviju. Dizajneri su još od prepodnevnih sati otpočeli probe sa modelima, za čiju je šminku i frizuru bio zadužen tim studia Lavish, kao i sponzor Golden Rose.

Tokom večeri, kroz dva bloka, svoje kreacije predstavilo je 7 brendova: Mirjana WolfClothing or NothingMontobene, Boško Jakovljević ispred brenda Martini VestoAleksandar KostićAtelje Dragana Marković bugarski dizajner Fatih Osman.

otvaranje_foto-_milena_kostić
Bratislava Milić i Uroš Milojević; Foto: SDL redakcija/ Milena Kostić

Veče je otvoreno kreacijama brenda Martini Vesto, čiji je kreator Boško Jakovljević. Gledaoci su imali priliku da vide komade, koji su takođe bili prikazani na Nedelji mode u Parizu. Na reviji su prikazana ležerna muška i ženska odela, ravnih krojeva u najrazličitijim dezenima. Pored toga modeli su nosili specifičnu obuću, papuče i čizme, kao i torbe koje su posebno pravljene kako bi se uklopile sa odelima. Neki od komada koje su modeli nosili napravljeni su od papira, što podržava koncept održive mode.

Marini_VestoBoško_foto-milena_kostić
Modeli u kreacijama brenda Martini Vesto; Foto: SDL redakcija/ Milena Kostić

Druga po redu prikazana je revija brenda Clothing or Nothing, čiji je kreator Ivan Jovanović koji je ujedno i jedan od organizatora ovog događaja. Urban dizajn, trenerke, koža kao i srebrno-metalik, samo su neke od asocijacija na njegov brend, što smo i imali prilike da vidimo tokom defilea.

clothingornothing_foto-milena_kostić
Modeli u kreacijama brenda Clothing or Nothing; Foto: SDL redakcija/ Milena Kostić

Treća u nizu bila je revija Mirjana Wolf, tokom koje su gledaoci mogli da vide novu prolećnu kolekciju kreatorke, koja predstavlja spoj urbanog i sofisticiranog. Kreacije su pretežno bile monohromatske, a istakli su se srebrni i zlatni metalik komadi. Najveću pažnju gledalaca privukla je srebrno-metalik trenerka, koju je nosila manekenka koja je na pisti prošetala sa psom.

Da bi sve ovo ovako izgledalo neophodno je ulagati mnogo, truditi se i dati celog sebe kako bi bilo funkcionalno i uspešno. Trudim se da svakog narednog puta sve podginem na viši nivo, kako bih ljudima ponudila nešto što je kvalitetnije i zavređuje pažnju, istakla je Mirjana koja je takođe jedna od organizatorki celokupnog događaja.

Mirjana_Wolf_foto-_milena_kostić
Modeli u kreacijama brenda Mirjana Wolf; Foto: SDL redakcija/ Milena Kostić

Poslednja revija u prvom bloku, bila je revija gostujućeg dizajnera iz Bugarske, Fatiha Osmana pod nazivom Garden of the Devil. Publika je mogla da uživa u neverovatnim kreacijama, koje predstavljaju spoj sofisticiranosti, urbanizma i seksipila. Tokom njegove revije su se mogle videti kreacije napravljene od tila, metala, lateksa, čipke kao i svetlucavih tkanina.

Fatih_Osman_foto-_milena_kostić
Modeli u kreacijama dizajnera Fatiha Osmana; Foto: SDL redakcija/ Milena Kostić

Drugi blok otvorio je mladi, ali po svemu sudeći, persektivni dizajner iz Niša, Aleksandar Kostić. Tokom revije brenda Alexandar mogli smo da primetimo moderne monohromatske toalete sa interesantim svetlucavim detaljima, za koje saznajemo da su ručno i samostalno izrađenje od strane ovog dvadesetogodišnjaka.

Inspirciju za kreiranje svojih dizajna pronalazim u pop muzici, a ako bih sad morao da istaknem dizajnere to bi definitivno bio Skepareli, ali volim i Versaće. S obzirom da prvi put predstavljam svoje radove, trudio sam se da od svega što sam kreirao izvučem po nešto i prikažem ljudima, pojasnio je Aleksandar.

Aleksandar_Kostić_foto-_milena_kostić
Modeli u kreacijama dizajnera Aleksandra Kostića; Foto: SDL redakcija/ Milena Kostić

Svoje radove i ovog puta prikazala je dizajnerka Dragana Marković iz KruševcaAtelier Dragana Marković ponudio je publici svečane siluete za venčanja, od organdina ili francuske čipke obojene u belo. Perfektan kroj i sjajna vizuelna prezentacija okarakterisale su ovaj deo događaja.

”Naisa Art Fashion” je pre svega jedan kulturni i modni događaj koji znači kako posetiocima, tako i kreatorima u svakom vidu usavršavanja, pogleda na svet mode i modnih kreacija. Meni lično je značilo, kao i svaka takva manifestacija, u sticanju iskustva i naravno da je sada puno lakše nego prošli put. Bolje smo upoznati sa bitnim detaljima organizacije i proširili smo prijateljske i poslovne odnose. Pripreme za ovu reviju su tekle glatko. Mi smo uglavnom spremni za velike stvari, a kada dobijemo povod kao sada, poradimo na detaljima koji fale i sa ponosom predatavimo svaki komad koji smo doveli do savršenstva, izjavila je dizajnerka.

Dragana_Marković_foto-_milena_kostić
Modeli u kreacijama dizajnerke Dragane Marković; Foto: SDL redakcija/ Milena Kostić

Reviju je zatvorio brend Montobene, na čelu sa Zvonimirom Mitrovićem, koji od 1995. godine gradi tradiciju u Nišu. I oni su po prvi put na pisti publici predstavili elegantnu, ali veoma nosivu mušku kolekciju. Bilo je kežual komada za dnevne prilike, ali i modernih odela za svečanije varijante.

Montobene_foto-_milena_Kostić
Modeli u kreacijama brenda Montobene; Foto: SDL redakcija/ Milena Kostić

Podsetimo, prva velika revija održala se prošle godine, 22. oktobra. Kako su tada organizatori istakli, ideja im je bila da vrate modu u Niš i da je zadrže u ovom gradu, jer kako su kazali tada, mnogi od njih su izgradili imena u prestonici, ali imaju želju da se povežu sa ljudima na lokalnom nivou.

Pišu: Smiljana Vasković i Petra Stamenković
STUDENTSKI DNEVNI LIST

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com