DruštvoMlade nade

Mladi talenti Niša: Fizika i informatika su budućnost

Mladi ambasador Niša, zanimaju ga fizika i informatika, voli sport i odličan je učenik. Dobitnik je Vidovdanske nagrade 6 godina zaredom. On je Milan Danković učenik četvrtog razreda gimnazije “Bora Stanković”.

U osnovnoj školi omiljeni predmet bila mu je fizika, od 6. razreda takmičio se na svim republičkim takmičenjima iz fizike i matematike i skoro uvek se vraćao u Niš sa nekom nagradom. Fizika i informatika su dve nauke koje određuju budući razvoj čovečanstva, zato su me i zainteresovale, ističe.

Kroz osnovnu školu nisam se bavio samo naukom, tu je bio i sport. Trenirao sam košarku od 3. razreda, kasnije kako sam napredovao postao sam kapiten i klupske i školske košarkaške ekipe. Na Republičkoj olimpijadi bili smo 4. za malo nam je izmakla medalja“-kaže Milan.

U srednjoj školi zainteresovao se za informatiku i želja mu je da time i nastavi da se bavi. Završio je kurs Jawa programiranja i već pravi neke zanimljive aplikacije.

Informatika i fizika su možda, dve najznačajnije nauke u ovom trenutku, ja pokušavam da ih spojim. Sva svoja interesovanja povezujem, pošto pored nauke volim i biciklizam sa još par mojih drugara pravimo “Društvenu mrežu za bicikliste”, sa idejom da spoji rekreativce bicikliste da se lakše pronađu i da zajedno organizuju grupnu vožnju“.

Pored pravljenja aplikacija Milan se bavi i naučnim radom. Treću godinu za redom učestvuje na IEEESTEC konferenciji koja se održava na Elektronskom fakultetu, a 2016. osvojio je prvu nagradu po oceni autora za maketu i aplikaciju “Matematičkog klatna”.

Na smotri radova “Oscilacije i talasi” na Prirodno-matematičkom fakultetu u februaru osvojio je 2. mesto.

Realizator je projekta Aplikacije za Galilejeve zakone fizike.

Projekat je finansiran od strane Centra za promociju nauke. Namenjen učenicima 7. i 8. razreda kao i učenicima gimnazija koji promoviše prirodne i tehničke nauke. Cilj projekta je da im omogućimo da praktično provere ono što su teorijski proučavali, kao sponu između teorijskog i praktičnog znanja“- ističe Milan.

Velika podrška u životu mu je porodica, za koju kaže, da mu se uvek nađe da pomogne kada mu ponestane vere u sebe. Takođe, veliku zahvalnost ima i prema profesorima i svojim drugarima iz odeljenja, koji su ga motivišu da svaki put bude sve bolji i ostvaruje sve bolje rezultate na takmičenjima. Vidovdanska nagrada koju dodeljuje grad puno mu znači, a od jedne je sebi kupio novi bicikl, pa je i tu svoju veliku ljubav prema biciklizmu uspeo da realizuje.

Tekst je deo projekta «Mladi talenti Niša» koji je podržan od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje Grada Niša u okviru raspodele sredstava za finansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2017.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com