Hronika

Zvanično potvrđeno: Radnici se otrovali lepkom za lepljenje poda i stranica automobila

Nakon trovanja isparenjima lepka u fabrici Magna u Aleksincu, danas će svi pacijenti zadržani na bolničkom lečenju biti pušteni kući, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Pregledano je ukupno 105 pacijenata sa simptomima trovanja, od kojih je četiri zadržano u Zdravstvenom centru Aleksinac, a šest upućeno u Univerzitetski Klinički centar Niš.

Svi pacijenti zadržani tokom noći u bolnici stabilnog su zdravstvenog stanja, pacijenti iz Univerzitetskog Kliničkog centra Niš su pušteni kući, dok su zbog dodatnih analiza u Zdravstvenom centru Aleksinac zadržana dva pacijenta, ali se i njihovo otpuštanje očekuje tokom dana.

Iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije u Beogradu potvrdili su da su radnici fabrike Magna u Aleksincu bili su izloženi isparenjima lepka koji se koristi za tapaciranje poda i stranica automobila. Načelnik Centra Slavica Vučinić rekla je da se radi o preparatu na bazi sintetičkog kaučuka i organskih rastvarača, koji, ukoliko se ne poštuje uputstvo za rad i koristi zaštitna oprema, može dovesti do simptoma i znakova trovanja. Specifičnog lečenja nema, već je terapija simptomatska i suportivna, nakon prestanka tegoba, ukoliko se ne detektuju komplikacije ili drugi zdravstveni problemi koji nisu vezani za trovanje, pacijent se može otpustiti iz zdravstvene ustanove. Policija je u toku prepodneva započela istragu u pogonu “Magme”.

Zaposleni u fabrici u Aleksincu, sinoć oko 19 časova počeli su da osećaju prve zdravstvene tegobe, a vrlo brzo nakon toga se nekoliko radnica onesvestilo. Zaposleni su u toku večeri i noći zbrinuti u Hitnoj pomoći i bolnici u Aleksincu, sa simtpomima trovanja – gušenjem, kašljanjem, bolovima u grlu, mučninom, a pojedini pacijenti radnici su imali i stomačne tegobe.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com