Kultura

Zokini bubnjevi i zvezdana neba (FOTO)

Njega svi jednostavno zovu Zoka. Poznat je generaciji za koju bismo rekli da je sada u “najboljim” godinama. Prvi je bubnjar „Kerbera“, jedan od tekstopisaca ove grupe, dizajner omota za prva dva njihova albuma. Pre 31 godinu otišao je u Ameriku, ali u Niš dođe jednom, nekada i više od jednom godišnje. Septembar će provesti na poslu kreativnog direktora na uređenju najpoznatijeg hotela na Bahamima. Ovo je životna priča Zorana Stamenkovića.

Bubnjevi i Kerber

Zoran Stamenković nije rođen u Nišu, već u Novom Sadu, ali je u Niš došao kada mu je bilo 11 godina, daleke 1971. godine. Kako kaže, već u četranestoj je počeo da “svira trpezarijske stolice”, a u šesnaestoj bubnjeve. Zašto baš bubnjeve?

“1974. godine je “Bijelo dugme” izdalo svoj prvi album. Slušajući tu muziku, počeo sam da prepoznajem zanimljive ritmove  i čini mi se da sam tada bubanj osetio kao neki primalni izraz. Ritam postoji u svima nama, počev od kucanja srca, tako da sam tada doneo definitivnu odluku da sviram bunjeve”, objašnjava.

Imao je šesnaest godina kada je počeo da svira u mladoj, lokalnoj grupi “Top”.

“Sećam se i danas, bili smo u Lutkarskom pozorištu kada su mi prišli Tomica i Gale i pitali da li hoću da sviram sa njima, to je za mene bila velika čast. Ja sam u to vreme bio dečko koji obećava” (smeh).

Ostalo je legenda koja kaže da grupa “Top”, 1981. godine, menja ime u “Kerber”.

U “Kerberu” je Zoka svirao do 1986. godine. Za to vreme napisao je tekstove za vanvremenske hitove „Mezimac“, „Nebo je malo za sve“ i „Ratne igre“, a uporedo počinje da se interesuje i za dizajn, tako da je kreirao dizajn za omote prvog i drugog albuma poznate niške rok grupe.

Melisa i Amerika

1986. godine u njegov život ulazi ljubav koja se zvala Melisa, i kao svaki mladi čovek i Zoka kreće za svojom ljubavlju, u Ameriku, tačnije Atlantu.

„Melisa mi je kasnije postala i žena, bio sam zaslepljen, pa mi je ljubav bila najvažnija u životu. Nisam razmišljao o tome koliko će mi nedostajati „Kerber“.

Sve i kada bi mogao ponovo da donosi važne životne odluke poput ove, kaže da ništa ne bi menjao.

I dalje sam u kontaktu sa „Kerberom“ i dalje radim na nekim muzičkim idejama sa njima, radim na tekstovima. Družimo se i uživo i preko interneta, a ponekad i sviram sa njima. Recimo, kada su imali jubilarni koncert u hali „Čair“, kaže uz osmeh.

Umetnost i posao

Zoka u Americi ne svira, bavi se bavi dekorativnim i finim slikarstvom, uređenjem enterijera i arhitekturom za komercijalne i privatne klijente.

Pre mesec i po dana prodao je kuću u Atlanti i odlučio da se preseli u mali grad na Floridi po imenu Naples. Kaže da taj grad važi za mesto gde žive najsrećniji ljudi, opušteno i zadovoljno, a ujedno to je i grad u kome trećina američkih milijardera ima svoje rezidencije. Ti ljudi su, delom, njegova klijentela.

Svoj posao opisuje, pre svega, kao umetnički, a onda i zanatski. Ako osmisli jedan mural, on ga i napravi. Trenutno su mu u žiži interesovanja mozaci koje će ugraditi u restoran koji radi. On je, kako bi Amerikanci rekli, kreativni direktor i glavni dizajner i izrađuje sve umetničke predmete koji će biti u restoranu u glavnoj ulici grada koji je izabrao za život.

“Radim i zvezdana neba u kućnim bioskopima, pravim sazvežđa u proporciji. Mogu, na primer, da uradim zvezdano nebo kako je izgledalo u trenutku nečijeg rođenja”, objasnio je.

Razlika između Srbije i Amerike je u tome što u Srbiji ako nisi kopao i oznojio se, to se ne računa u rad.

“Tamo se prodaje ideja, intelektualni i umetnički rad se jako ceni”, kazao je.

U Srbiji se odmarao oko dva meseca. Kaže da je odmor proveo na relaciji Novi Sad, Beograd, Niš. Za neki dan vraća se u Ameriku na sledeći posao na kome će provesti, kako kaže, oko mesec dana.

Preko petnaest godina kreira nove i restaurira postojeće umetničke dekorativne objekte, slike i skulpture za poznati hotel/resort “Atlantis” na Bahamima.

Tako da će Zoran Stamenković iz Niša pravo na Bahame.

Srećan put Zoko, neka te čuvaju zvezde sa svih zvezdanih neba koje si naslikao.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com