Društvo

Značka i zahvalnica za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem

Vojnim obveznicima sa teritorije Grada Niša, koji su dobrovoljno služili vojni rok sa oružjem, u generaciji 2015, uručene su Značke i Zahvalnice otadžbine.

Na svečanosti u Domu Vojske Srbije u Nišu (26.juna 2018.) koja je organizovana sa ciljem promocije služenja vojnog roka, prisustvovali su, pored vojnika i članova njihovih porodica i predstavnici pet gradskih opština u Nišu, Niške eparhije. Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Grad Niš je među gradovaima sa najvećim odzivom kada je u pitanju služenje vojnog roka.

Značke vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka sa oružijem i zahvalnice otadžbine, uručili su: načelnica Odeljenja za planiranje priprema za odbranu Uprave za obaveze odbrane, pukovnik Snežana Vasić, načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš pukovnik Nenad Marković i predsednici gradskih opština u Nišu.

U ime Gradske opštine Palilula, sa čije teritorije je dvadesetoro mladića i devojaka dobrovoljno služilo vojni rok sa oružjem, ovu generaciju vojnih obveznika pozdravio je predsednik opštine Aleksandar Ždrale. Svečanosti je prisustvovala i načelnica Uprave opštine Palilula u Nišu Marija Brajdić.

Siguran sam da ste sa uspehom savladali sve postavljene zadatke i stekli nova znanja za odbranu svoje zemlje. Odsluženjem vojnog roka pod oružjem stekli ste sertifikat i mogućnost da izaberete vojni poziv kao vaše buduće zanimanje i postali ste rezervni pripadnici Vojske Srbije, istakao je načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Niš pukovnik Nenad Marković.

,,Biti vojnik Vojske Srbije uvek je bila čast i mnogo više od obaveze. Od ukidanja redovnog služenja vojnog roka, pristupilo se dobrovoljnom. Izuzetno interesovanje omladine u proteklom periodu vladalo je za dobrovoljno služenje vojnog roka pod oružjem. Regionalnom centru Ministarstva odbrane Niš za dobrovoljno služenje vojnog roka, u ovom periodu, prijavilo se više od 8.000 kandidata, od kojih je više od 4.500 završili obuku. Trenutno na uput čeka 470 kandidata, odnosno nešto više od dva kandidata za jedno mesto”, naglasio je pukovnik Marković, na svečanosti u Nišu.

Značka vojniku na dobrovoljnom služenju vojnog roka i Zahvalnica otadžbine su vojna priznanja koja se dodeljuju vojnicima nakon odsluženja vojnog roka za doprinos zaštiti i jačanju sistema odbrane Republike Srbije. Ta priznanja, dodeljuje se na osnovu Pravilnika o priznanjima i novčanim nagradama u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, svim vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok, nakon obustavljanja obaveze služenja vojnog roka 2011.godine. (Tekst i fotografije Dragan Vidojković)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com