Društvo

Život piše romane: Nakon pola veka – ponovo zajedno!

Kažu da je za sreću potrebno malo… Možda je potrebno samo slediti svoj životni put i nikada ne gubiti nadu. To je barem lako. Koliko god nam se loših i neplaniranih stvari na tom putu isprečilo, jedno je sigurno – svakoga na kraju tunela čeka neka svetlost i ono što mu je suđeno. Ninoslav Tadić (65) verovatno nije ni slutio da će ga nakon burnog i ponekad teškog života, na kraju tunela sačekati njegova svetlost, osoba koju poznaje skoro pola veka – Ljiljana Janićijević (66), njegova simpatija iz srednje škole.

I bilo je baš tako. Pokušao je da nakon višegodišnjeg rada u firmi promeni sredinu u nadi da će pronaći svoju sreću. Davne 1988.godine preselio se u Dubrovnik u potrazi za zaposlenjem, međutim nije se snašao, pa se posle 4 godine vratio kući. Tamo više nije zatekao svoje roditelje a ni brata koji je nakon završenih studija medicine otišao negde da se “snađe”, baš kao i Ninoslav.

 

Ovaj ratni dobrovoljac ponosi se činjenicom da je iz ratova izašao nepovređen kao i time da je celog života pošteno radio i zarađivao svoj hleb. 

Put ga je kasnije odveo na crnogorsko primorje (Budva) gde je, sa foto aparatom oko vrata i magarcem pod ruku pokušao da pošteno zaradi novac, fotografišući decu sa ovom životinjom. A onda se vratio u Srbiju.

 

“Nastavio sam ovde da se bavim istim poslom, slikao sam ljude po kafićima, kafanama… Ali došlo vreme kad svi imaju mobilne telefone pa retko ko hoće da se slika.”   

Iako je želeo da studira filozofiju, nije to bilo tako jednostavno kao što je zamišljao pa je morao da se pronađe u nekom drugom životnom pozivu.

U ljubavi se, međutim, nije pronašao. Čak 14 puta ženio se i razvodio, a danas ima petoro dece iz tri braka. Sa svima njima je i dalje u kontaktu i kaže da ga stalno zovu, ipak miljenica mu je ćerka Divna za koju kaže da je u svakom trenutku spremna da mu dođe u posetu.

I kako to obično biva, život nam pruži pravu šansu onda kad se najmanje nadamo. Ninoslav je danas neko ko se bavi poezijom i slikarstvom i korisnik je Gerontološkog centra u Nišu, gde živi sa osobom koja je bila vredna tolikog čekanja.

Došao je Ninoslav pre 2 godine u Gerontološki ne sluteći da će tamo sresti svoju simpatiju još iz školskih dana. Nakon 40 godina sasvim slučajno, ili možda ne, naleteo je na Ljiljanu Janićijević (66), sa kojom je provodio najlepše školske dane u Ekonomskoj školi.

Spojila ih je sudbina ali i zajednički talenat. 

Ljiljana se takođe bavi poezijom i trenutno je u štampi njihova zajednička zbirka. Osim toga, Ninoslav se bavi likovnim radovima a nameštaj u niškom Gerontološkom centru upravo je on oslikao.

Ljiljana je po završetku škole radila u knjigovodstvu FK Radnički Niš.

Osim pisanja zajedničke zbirke pesama, pisali su i zahtev za zajednički smeštaj, jer je neverovatna količina ljubavi između ovo dvoje ljudi koji su toliko dugo bili rastavljeni. Ljiljani je ovo, kako ona kaže, prvi i najlepši brak.

“Meni je ovde prelepo. Sve ljude volim i svi su mi dragi, a on mi je najdraži. 40 godina sam ga čekala! To je jedna divna i kristalna duša.” malo kroz suze malo kroz osmeh govorila nam je Ljiljana o svom životnom saputniku.

“Planiramo da ostanemo do kraja ovde.”, kaže Ljiljana. Foto: Niške Vesti

I ona se prisetila kako je to izgledalo, kada ih je život ponovo spojio…

“Došao je period kada sam se teško razbolela. Obratila sam se za pomoć njegovom najboljem prijatelju a on mi je rekao da je Ninoslav ovde. Ja sam računala da mi se nađe pri ruci i evo kako je sve ispalo na kraju. Mi smo celog života računali jedno na drugo.” 

Iako su se poznavali skoro pola veka, priznaju da se “u dušu” nisu znali. Ovaj ponovni susret pružio im je šansu da jedno drugome otvore dušu i još više se zbliže. “Iste duše, iskrene i čiste.” tako Ljiljana opisuje ono što ih danas još jače spaja. Jednostavno, vole se i dopunjavaju jedno drugo, a to je ono što je ključno u očuvanju dobrih međuljudskih odnosa.

Iako okolina reaguje na sebi svojstven način, neko pozitivno a neko negativno, to nije nešto što utiče na odnos ovo dvoje srećnih ljudi. Oni su svoju sreću čekali i – dočekali. I dok god je tako, ne postoji ništa što će je umanjiti. Ninoslav Tadić i Ljiljana Janićijević sa osmehom su nas ispratili na vratima Gerontološkog centra koji je njihovim životima vratio smisao i postao njihov dom pun ljubavi i topline.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com