Društvo

ŽFK Mašinac Trejs – poluvekovni uspeh ovenčan najvišim gradskim priznanjem

Ženski fudbalski klub Mašinac Trejs, jedini je kolektiv koji je poneo najviše priznanje grada Niša, „11. januar“, za 2019. godinu.

Za pola veka postojanja Mašinac je osvojio 24 titule prvaka države (Jugoslavije), 15 trofeja pobednika Kupa, tutulu nezvaničnog prvaka Evrope 1989. godine i više puta je proglašavan najboljim sportskim klubom Niša, navedeno je u obrazloženju Komisije za nagrade.

Koliko je put do toga bio težak znaju oni koji se s pravom smatraju ovdašnjim pionirima ženskog fudbala.

Ovo je veliko priznanje za sve što je Mašinac uspeo da uradi u uslovima koji su bili izuzetno teški u odnosu na neke druge sportske kolektive. Dolazi u godini kada obeležavamo pola veka postojanja i ne možemo ni kao tim, a ni kao grad da ne budemo ponosni“, kaže Perica Krstić sportski direktor ŽFK Mašinac Trejs.

Foto: ŽFK Mašinac Trejs

Najvažnija sporedna stvar, fudbal, u vreme nastanka kluba, smatrala se muškom igrom. Pored formiranja tima i stvaranja uslova za njegovu organizaciju, najteži zadatak je bila borba sa predrasudama.

Kada vas ne priznaju društvene institucije, sportske organizacije, SOFK, Fudbalski savez Jugoslavije tadašnje, onda borba za ravnopravnost u sportu dobija potpuno novu dimenziju. S druge strane, interesovanje devojčica za fudbal bilo je toliko veliko, da ih je u jednom trenutku bilo čak 150. Zajedno smo vodili dugu borbu protiv predrasuda da li žene mogu da se bave fudbalom. Na sve to trebalo je postati i ostati dominantan na prostorima bivše Jugoslavije, naročito u periodu od 1983. do 2010. godine“, ističe Krstić, alfa i omega Mašinca, veliki entuzijasta i jednako veliki stručnjak.  

Foto: ŽFK Mašinac Trejs

Za razliku od države koja se, devedesetih godina smanjivala, klub je rastao i postizao uspehe zahvaljujući kojima se Niš pozicionirao kao centar ženskog fudbala.

Međutim, to nije bilo dovoljno da ženski fudbal stekne rejting popularnog sporta, atraktivnim za sponzore i finansijere. Iz tog razloga, Oslanjajući se na sopstvene snage, Mašinac je razvijao i privrednu delatnost stvarajući tako sopstvena sredstva koja su činila osnovu za funkcionisanje kluba.

Sami smo pravili svoj stadion, konstantno radili na afirmaciji sporta i bili uporni u ostvarivanju rezultata. Kvalitetom smo skrenuli pažnju na sebe, a Nišlije su to znale da nagrade. Dokaz je i period izuzetne dominacije kada je na Čairu bilo i po nekoliko hiljada gledalaca i kad smo na svom stadionu doživeli da 2009. i 2010. godine ugostimo dve evropske ekipe Olimpik iz Liona i engleski Arsenal, tadašnjeg pobednika Kupa šampiona UEFA u ženskom fudbalu. Te utakmice je pratilo po tri hiljade gledalaca, a dobili smo i sponzore, što je ogroman uspeh“, priseća se Perica Krstić koji se na kormilu Mašinca nalazi od početka i koji je punih 30 godina bio selektor ženske fudbalske reprezentacije Jugoslavije i Srbije.

Foto: ŽFK Mašinac Trejs

U trenutku kada su bili nadomak evropske slave, desio se pad. Sveopšta kriza u zemlji, tadašnjeg sponzora kluba „Preduzeće za puteve Niš“ gurnula u stečaj.

Zajedno sa njima i klub je krenuo nizbrdo. Gradnja objekta koji smo počeli je stala, svi snovi i planovi srušeni su za tren. Najteži je bio period blokade računa kada je klub doveden na rub egzistencije. Trebalo je preživeti dve godine bez ičega. Da nije bilo podrške grada, poslednjih nekoliko godina, ne bismo razgovarali o značajnom jubileju koji obeležavamo ove godine“, kaže Krstić.

Nova kompanija Trejsi koja je kupila niško putarsko preduzeće, zajedno sa gradom, stala je uz klub.

Foto: ŽFK Mašinac Trejs

Najzaslužniji za ovo priznanje jeste sam klub. Našoj kompaniji ono, takođe, mnogo znači, jer je grad prepoznao našu ozbiljnu nameru da pomognemo klubu da se vrati na stare staze. Predstoji nam žestok rad da, možda već za narednu sezonu, formiramo jak tim za vrhunske rezultate i da titulu šampiona ženskog fudbala vratimo u Niš. Na to možemo da računamo, imamo kapaciteta, a i kada su finansije stabilne, onda je sve mnogo lakše. Što se naše ambicije tiče, prema klubu ćemo se odnositi kao prema Kompaniji, da posluje pozitivno i isplaćuje sve svoje obaveze“, rekao je Predrag Spasov predsednik UO kluba Mašinac Trejs.

Foto: ŽFK Mašinac Trejs

Klub danas diše punim plućima. Put oporavka započet sa izuzetno mladim timom doveo ih je na treću poziciju Super lige. To im daje snagu da narednu sezonu planiraju sa većim ambicijama.

Plan imamo, finansijski i organizaciono smo konsolidovali klub. Tim čini 95% igračica iz Niša i okoline, a nadamo se da ćemo uz neka pojačanja već sledeće sezone ponovo biti na vrhu i najbolji u Srbiji. Radićemo i da stadion na Delijskom visu dovedemo do nivoa za međunarodne utakmice, a klub do rezultata koji će nas odvesti na međunarodnu scenu, odnosno u Ligu šampiona“, dodaje Krstić.

Foto: ŽFK Mašinac Trejs

Osim na terenu, u Mašincu se sve radi timski. Na isti način će, kažu, doneti i odluku o trošenju novčanog dela nagrade.

O tome će odlučivati Upravni odbor. Ali siguran sam da će taj novac biti utrošen na obeležavanje jubileja kluba. Planiramo Monografiju, film o Mašincu, ali i da devojkama, sa kojima sam delio i loše i dobro pola veka i koje su ispisivale istoriju ženskog fudbala, odamo zahvalnost. Ima ih sigurno nekoliko stotina među kojima je oko 60 reprezentativki“, otkriva Krstić.

IZ ISTORIJE ŽENSKOG FUDBALA

Prva utakmica dva ženska fudbalska tima odigrana je 2. aprila 1924. godine u Nišu, što je prvi takav sportski susret u istoriji fudbala na čitavom Balkanu. Te godine „Niški glasnik“ je objavio vest:

Foto: ŽFK Mašinac Trejs

Ovo proleće donelo nam je jednu novinu za Niš. To je ženski fut-bal. Ovo je za Niš dosta neobično, ali kao i drugo što je bilo neobično, pa postalo obično, tako će i ovo, svako čudo za tri dana„.

Posle nekoliko utakmica, tadašnji režim Kraljevine Jugoslavije Zakonom o zaštiti države zabranio je ženama da se bave sportom“. Tri decenije kasnije, posle rata, na stadionu Železničara, žene su ponovo zaigrale „mušku igru“, da bi 1970. godine bila rođena ideja o formiranju ženskog fudbalskog kluba Mašinac.

Foto: Print screen TV Belle amie

ŽFK Mašinac je jedini kolektiv koji će poneti priznanje „11. januar“, za 2019. godinu. Pored njih, na Dan oslobođenja Niša od Turaka, priznanje će primiti i Miroljub Nedović Riki glumac niškog Narodnog pozorišta, reditelj i pisac dramskih komada i doc. dr Tomislav Kostić direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti KC Niš.

Pored povelje i statuete, nagrađenima pripada i novčani deo od ukupno 500.000 dinara, koji će podeliti na tri jednaka dela.

Priznanje “11. januar” ustanovljeno je 1995. a dodeljuje se od 1996. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com