Kultura

Završena selekcija predstava, na festivalu „Teatar na raskršću“ šest pozorišnih komada

Narodno pozorište Niš organizuje četvrti Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“. Festival će se održati u Nišu od 4. do 10. septembra 2023. godine. Selektor Festivala doc. mr Spasoje Ž. Milovanović odabrao je šest predstava iz Srbije i zemalja u okruženju za glavni, takmičarski deo Festivala.

Publika će moći da pogleda predstave iz Srbije i nekoliko zemalja, kao i da prisustvuje raznovrsnom kulturnom programu. Prodaja karata počinje u ponedeljak 21. avgusta, saopštilo je Narodno pozorište.

Festival će otovoriti predstava Narodnog pozorišta u Begradu „Magbet“ Vilijama Šekspira u režiji Jagoša Markovića.  Sledećeg dana, 5. septembra biće odigrano delo „Škrtac“ J. B. P. Molijea, u režiji Dore Ružđak Podolski, Satiričkog kazališta Кerempuh iz Zagreba.

Predstava niškog teatra „Noćna frajla“ Aleksandra Popovića, a u režiji Branislava Mićunovića, na repertoaru je 6. septembra, dok će 7. septembra biti odigrana predstava JU Narodnog pozorišta Republike Srpske „Gospođica“ u režiji i adaptaciji Đurđe Tešić.

Pete festivalske večeri na repertoaru je predstava „Pokojnik“ u režiji Egona Savina Crnogorskog narodnog pozorišta, a 9. septembra „Lepa Vida“ u režiji Marjana Nećaka i u koprodukciji Gledališta Koper iz Slovenije i
i Slovenskog stalnog gledališča Trst iz Italije.

Na zatvaranju Festivala 10. septembra, publika će imati priliku da premijerno u Nišu pogleda predstavu Đovani Bokača, DEКAMERON, režija Dejan Projkovski, koprodukcija JU Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora, Кulturni centar Bar – Festival Barski ljetopis, Crna Gora i Narodno pozorište Niš, Srbija, koja će biti odigrana u čast nagrađenih.

„Tom prilikom će biti i svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Osim ovih, dodeljuju se i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija novinara“, saopštilo je Narodno pozorište.

Pored šest takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, biće organizovan i bogat prateći program koji će naknadno biti objavljen: razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com