Društvo

Zavod za urbanizam predstavio građanima projekte urbanizacije Niša

Zavod za urbanizam organizovao je četvrtu izložbu projekata i planova urbanizacije u parku u ulici 7. jula, kod nišavskog Keja. Izložba je generalna proba predstavljanja Grada Niša i Zavoda za urbanizam na 29. Salonu urbanizma u Kragujevcu koji će se održati 10. novembra.

“Mi iz Zavoda za urbanizam i Direkcije za izgradnju grada smo presrećni što je sređen naš park i promenada i želimo da raznim sadržajima osmislimo dešavanja u parku”, rekao je Miodrag Stanković, direktor Zavoda za urbanizam.

Prema njegovim rečima, radove će, nakon izložbe u Nišu, poslati u Kragujevac i oni će reprezentovati šta je to najznačajnije što je rađeno kada su u pitanju planovi za grad Niš, za region i okruženje.

“Naš glavni kriterijum za slanje radova na izložbe u Kragujevac i drugde je da plan bude usvojen. To nam je osnovna stvar, nekada su se slali neusvojeni planovi, pa zbog toga su imali problematičnu sudbinu. Mi ovde reprezentujemo ono što je usvojeno u gradu Nišu u proteklih godinu dana”, istakao je Stanković.

Foto: P. V.

Jedan od projekata na kome se radilo zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika je uređenje arheološkog nalazišta Medijana.

Projektom se predviđa završetak svih radova i otvaranje Medijane za posetioce, koji će, po prvi put, imati priliku da vide impozantne mozaike na mestu nekadašnje carske palate.

Tamara Jovanović iz Zavoda za urbanizam istakla je da je Niš karakterističan jer se u njemu prepliću i neki državni i neki gradski interesi.

“Od državnih bih istakla tu železničku obilaznicu, a ono što je interesantno za grad je da se oživi taj koridor reke Nišave, koja protiče kroz centar grada bukvalno dužinom od desetak kilometara, a koji nije kao potencijal dovoljno iskorišćen za neki kvalitet i standar svakodnevnog života građana Niša”, kazala je Jovanović.

Na izložbi su predstavljena njena dva projekta, koji su, prema njenim rečima dve značajne investicije.

Foto: P. V.

“To je centralno gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje Grad toliko godina čeka, a sada je kompletirana ta planska i u toku je priprema tehničke dokumentacije. Drugi projekat je zaokruženje jedne velike investicije, to je investicija fabrike Johnson elektrik u Nišu kod Aeordroma, to je jedan od prvih značajnih investicija u gradu, ali je imala neke svoje tri razvojne faze. Pa se sada ovim zadnjom fazom zaokružuje njihovo prisustvo u ovom gradu”, objašnjava Jovanović.

Zoran Živić i Milena Stanojević iz Zavoda za urbanizam napravili su aplikaciju koja je virtuelna prezentacija prošlogodišnjeg Salona urbanizma u Nišu. Prema Živićevim rečima, šetnjom kroz virtuelni 3D prostor Oficirskog doma svi zainteresovani imaju priliku da razgledaju izložene i nagrađene radove kao i kataloge. Aplikacija se može preuzeti sa sajta Zavoda za urbanizam.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com