Hronika

Zaštitnik građana pokrenuo postupak povodom tragičnog događaja u Niškoj Banji

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je danas, na osnovu saznanja iz medija da je u Niškoj Banji jedan maloletnik usmrtio drugog maloletnika, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa.

Zaštitnik građana je zatražio od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da u konkretnom slučaju izvrši nadzor o radu osnovne škole, koju su pohađala dvojica maloletnika, i da u roku od 15 dana dostavi izjašnjenje Zaštitniku građana o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa u ovim slučajem.

Zaštitnik građana je od Ministarstva unutrašnjih poslova – policijsko odeljenje Niška Banja, kao i od osnovne škole u Niškoj Banji, čiji su učenici dvojica maloletnika, takođe zatražio izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima u vezi sa ovim slučajem, uključujući i sva saznanja koja se mogu odnositi na navode o „problematičnom ponašanju“ deteta M.M.

Traži se i dostavljanje informacija o tome da li je dana 05.10.2023. god. osnovna škola u Niškoj Banji raspolagala saznanjima o eventualnom konfliktu između dečaka, kao i o merama koje su ta osnovna škola i Ministarstvo unutrašnjih poslova –policijsko odeljenje Niška Banja preduzimali, imajući u vidu da se radi o krivično neodgovornom licu koje je ranije bilo prijavljivano zbog vršnjačkog nasilja.

„Za ovo što se dogodilo ne postoje prave reči. Jeste užasno i jeste tragedija. Ali, nedopustivo je da konstatujemo stanje, da se zgražavamo nad zločinom i nažalost, reagujemo post festum, posebno zato što su u pitanju deca. Zločin, koji se dogodio juče i to tačno posle pet meseci od nezapamćene tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, prosto nije smeo da se desi. Tragedija u Niškoj Banji najpre otvara pitanje odgovornosti nas odraslih, i svih institucija u čijem su fokusu deca, posebno u kontekstu primene svih novih i sveobuhvatnih mera, koje su nedavno donete kako bi se predupredilo nasilje među decom i najvažnije, izbegli ovakvi ishodi”, rekao je Pašalić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Bla bla, pričam ti priču. Malo je kasno za takve želje institucija i funkcionera da se takvi događaji sa sudionicima maloletničkog statusa nisu smeli ponoviti.
    Društvo je otišlo u klinac a naša deca i unuci su takvi zahvaljujući nama i državi koja je tome doorinela. Ljudi su prolupali i od devedesetih godina naovamo moralno i pedagoški stagniramo.
    Ovo će se sve češće događati i tačka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com