Društvo

Zaposleni u Dečijem kulturnom centru protestovali ispred Skupštine grada: Ne žele spajanje sa „Divljanom“ (VIDEO)

Zaposleni u Dečijem kulturnom centru u Nišu protestovali su danas ispred zgrade Skupštine grada Niša zbog najavljenog spajanja te ustanove sa dečijim odmaralištem „Divljana“ u ustanovu Dečiji kulturno-obrazovani i rekreativni centar.

Zaposleni su, dok je trajala sednica gradske skupštine, zviždali pištaljkama i nosili transparente na kojima je pisalo „Deca imaju pravo na kulturu“ i „Niš je Bermudski trougao u kome kultura nestaje“.

Predstavnik radnika u Dečijem kulturnom centru Jovan Živković rekao je da se, uprkos borbi zaposlenih koja traje više od mesec dana, na dnevnom redu današnje gradske skupštine ponovo našla ta ustanova, kao deo nastojanja da bude spojena sa „Divljanom“.

Skupština grada je decembra prošle godine donela odluku o spajanju DKC-a i „Divljane“, a rok da odluka bude realizovana je 60 dana. Odluka je istakla marta ove godine i više ne proizvodi pravno dejstvo. Ono što se dešavalo u tom postupku spajanja kasnije smatramo protivzakonitim radnjama“, izjavio je Živković.

On je kazao da zaposleni strahuju da će ostati bez posla i plata zbog namere grada da spoji DKC i „Divljanu“.

„Postoji indicija da nacrt budžeta koji smo dostavili za Dečiji kulturni centar neće biti usvojen u Skupštini grada jer će biti rađen za novu ustanovu, koja tek treba da bude formirana. Ukoliko ima prava i pravne države i nova ustanova ne bude formirana, mi ćemo od januara ostati bez plata“, istakao je Živković.

Prema njegovim rečima, predsednici granskih sindikata kulture sindikata „Nezavisnost“ i Ujedinjenih sindikata kulture, kao i pravni tim DKC-a pokušali su dva puta da se sastanu sa gradonačelnicom Niša Draganom Stirovski i da sa njom razgovaraju o najavljenom spajanju ustanova, ali ih Sotirovski nije primila na razgovor iako je bila u svom kabinetu.

Sotirovski je na današnjoj konferenciji za medije u Skupštini grada Niša istakla da će nova ustanova, koja će nastati spajanjem Dečijeg kulturnog centra i „Divljane“, zaživeti od 1. januara 2024. godine.

„Na današnjoj sednici smo samo promenili odgovorno lice koje će deponovati potpis i registrovati ustanovu koja će zaživeti sa jedinstvenim budžetom i sa sa svim zaposlenim radnicima koji sada rade u Dečijem kulturnom centru“, izjavila je Sotirovski.

Ona je naglasila da grad ostaje pri prvobitnoj ideji da to treba da bude ustanova koja će funkcionisati po Zakonu o učeničkom i studentskom standardu.

Sotirovski je dodala da je jedna takva ustanova neophodna gradu i najavila subvencije grada kako bi roditelji manje plaćali časove u Dečijem kulturno-obrazovnom i rekreativnom centru. Ona je kazala da će sa finansijskim „ojačavanjem“ grada časovi biti besplatni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com