Društvo

Zaposleni i funkcioneri Gradske opštine Medijana poklonili knjige OŠ Sveti Sava

Povodom obeležavanja školske slave – Sveti Sava, rukovodstvo GO Medijana uručilo je paket knjiga, kolektivu osnovne škole, koja nosi ime ovog prosvetitelja, prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve i prvog verskog poglavara samostalne srpske države.

Članica Veća GO Medijana, Maja Živković, uputila je srdačne čestitke povodom praznovanja dana Svetog Save i poželela deci da budu „istrajna i nepokolebljiva u pronalaženju svog životnog puta“ i „da im svaki dan u školi, bude ispunjen osmesima i uspesima, a njihovim profesorima da budu nesebični i prožrtvovani u prenošenju znanja“.

Foto: GO Medijana

Živkovićeva je istakla „Neka životno delo Svetog Save, sve nas podseća da je ulaganje u mlade i briga o njima, siguran put ka izgradnji boljeg i naprednijeg društva“.

Direktorica OŠ“Sveti Sava, Suzana Vasić, zahvalila se GO Medijana, na „podršci, koju škola dobija od svojih suseda, a koja nikada nije izostala“ i naglasila da je „višegodišnja uspešna saradnja i dovela do razmene ovakvih poklona i uzvraćanja poštovanja.“

Akciju prikupljanja knjiga, sproveli su i knjige obezbedili, funkcioneri GO Medijana, kao i službenici najveće niške opštine, kako bi obogatili biblioteku OŠ “Sveti Sava“ i omogućili učenicima ove škole, što više naslova i žanrova.

Savindan, prava je prilika za poklanjanje knjiga, kao simbola, imajući u vidu da se Sveti Sava, još u srednjem veku, zalagao za opismenjavanje naroda i kao veliki prosvetitelj i misionar, postao zaštitnik obrazovnih ustanova i pismenosti.

Foto: GO Medijana

Jedan od najvećih praznika Srpske pravoslavne crkve, Sveti Sava, ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca – prve Više škole u Srbiji. Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane, 1990. godine ponovo se obeležava kao školska slava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com