Kultura

Zaostavština pesnikinje Gordane Todorović uskoro u spomen sobi njenog prijatelja Branka Miljkovića

Zaostavština pesnikinje Gordane Todorović uskoro će se naći u spomen sobi posvećenoj Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću. Na žalost nema mnogo zaostavštine kada je Gordana Todorović u pitanju, ali zahvaljujući Dobrivoju Jevtiću u spomen sobi će se naći rukopis zbirke “Cvrkuti jutra”, fotografije i drugi lični predmeti. Predmeti će biti izloženi u zasebnoj vitrini kao deo stalne postavke, rečeno je na tribini posvećenoj pesnikinji koja je održana u Niškom kulturnom centru.

 

“Dobili smo svesku “Krilate vatre”, odnosno kako je kasnije naslovila rukopis “Cvrkuti jutra”. Pored toga imamo njenu fotografiju, nekoliko posveta u knjigama i nadamo se naćićemo još nešto”, kazala je Jelena Bogdanović, kustos Narodnog muzeja.

Gordana Todorović i Branko Miljković su bili dobri prijatelji i tako je ostalo sve do njegove smrti, pa ne ne čudi da je imao sliku drage prijateljice. Čak je i govorio da je ona u pisanju deset koraka iznad njega, ali prema rečima Milice Milenković književne kritičarke, čiji je dugogodišnji predmet naučnog istraživanja lik i delo Gordane Todorović, oni su se kasnije u svom stvaralaštvu izjednačili

“Delo Gordane Todorović niko nije tumačio nakon devedesetih godina. Danas možemo da govorimo o visini i značaju književnog dela Gordane Todorović i to je lep način da se približimo njenom delu, da njeno delo približimo ponovo publici i da je vratimo na to mesto koje je imala na početku stvaranja, kada je kao njeno delo kao i delo Branko Miljkovića bilo visoko ocenjeno od strane književnih kritičara i čitalaca”, kaže Milenkovićeva.

Podsetimo Gordana Todorović je rođena u Drajincu kod Svrljiga. Pohađala je Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac“, gde je u literarnoj družini “Njegoš“, došao do izražaja njen pesnički talenat. Važi za neobičnu i izvanrednu pesnikinju.

Prve pesme objavljuje u beogradskom Poletu, a potom i u Svedočanstvima. Te pesme su se posle našle u prvoj zbirci pesma “Ginmazijski trenutak“ za koju je dobila Brankovu nagradu. Njena poezija je donosila novu svežinu u srpsku poeziju sa brojnim kovanicama u duhu narodnog jezika. Potom se sa majkom preselila u Beograd.

Gordana Todorović nije mogla da se zaposli zbog svog jako nežnog zdravlja i bolesti koja ju je celog života pratila. Umrla je 1979. godine u 46 godini. Za sobom je ostavila četiri zbirke pesama: “Gimnazijski trenutak”, “Sunce”, “Srce zavičaja” i “Ponosno klasje”.

Pored zaostavštine do skoro zaboravljene pesnikinje, u spomen sobi biće izložene i lične stvari Liljane Bibović pesnikinje koja je stasala uz Branka i Gordanu, najavili su iz Narodnog muzeja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com