Društvo

Zanat u rukama- korak ka sigurnoj budućnosti

Žrtvama porodičnog nasilja je osim psihološke neophodna i ekonomska podrška i to je nešto što mora da se dešava paralelno. Najveći problem svih žena koje su boravile u Sigurnoj kući je pitanje kako dalje, kako obezbediti egzistenciju  za sebe i svoju decu, kaže direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić. Za tri štićenice Sigurne kuće ovo pitanje polako postaje prošlost. One su, zahvaljujući saradnji ustanove u kojoj su boravile, Nišavskom upravnom okrugu i Narodnom univerzitetu u Nišu napravile prvi korak ka sigurnijoj budućnosti kada se radi o ekonomskoj egzistenciji. Obučile su se samostalan rad završivši kurseve koje su odabrale, a juče im je načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski iste i uručila poželevši im da što pre dođu do posla, ali dodajući da će okrug i tim povodom učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti i moći. I cela ova ideja je, zapravo, potekla iz Nišavskog upravnog okruga.

„Nišavski upravni okrug je početkom proleća posredovao između Kuće klastera, Sigurne kuće i Narodnog univerziteta da potpišu ugovor o jedom vidu saradnje i evo sada, posle šest meseci, zatvaramo krug  jer smo uspeli da štićenicima Sigurne kuće omogućimo da sutra zasnuju radni odnos i da imaju posao jer sada imaju zanat u rukama“, kaže načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski. „Nedostaje nam još ta mala  karika, a to je radni odnos, ali verujem da u Nišavskom okrugu postoji neko ko može da im ponudi radno mesto  i da tako  trajno obezbede i sebe i svoju decu. To i jeste uloga Nišavskog okruga  kao važne  republičke institucije, da umrežava druge institucije i ustanove, da podrži dobre ideja i da pomognemo ljudima kojima je ona potrebna“.

Činjenica da se na čelu ove tri institucije nalaze žene ide u prilog tome da su se one i bolje razumele, ali i da su na pravi način shvatile potrebe žena koje pokušavaju da izađu iz kruga nasilja.

„Završila sam kurs za profesionalnog šminkera i ovo je trenutak o kome sam celog života sanjala“, kaže bivša štićenica Sigurne kuće u Nišu Vera Đorđević. „Sada želim  da se zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u ovome, a posebno Sonji Šćekić koja je bila naša podrška od samog početka. Ovo je posao koji volim da radim. Ova diploma će mi pomoći da se i dalje usavršavam. Moja je želja da  počnem da radim, ali najviše želim da imam svoj posao, odnosno svoj salon“, kaže Vera, a ženama koje se  nalaze u krugu nasilja poručuje da drže do sebe, da se bore za sebe i da ne dozvole da zavise od drugoga.

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće dodaje da su tri  štićenice posle završene obuke na putu do posla. Ona je zamolila i poslodavce  na teritoriji Nišavskog upravnog okruga da se, ukoliko imaju potrebe za ovakvim kadrovima, jave Sigurnoj kući.

Foto: V. P.

„Njima bi puno značila i donacija u opremi koja im je neophodna za početak bavljenja poslom za koji su se osposobile ili da  bi se dokvalifikovale“, dodala je Sonja Šćekić.

Ona je istakla da je u Sigurnoj kući od  početka godine boravilo 29 žena i 35 dece. Od tog broja  njih 22 su bile radno sposobne, a osam je  našlo zaposlenje, dok su tri završile  dodatnu edukaciju.

„To jeste pomak u odnosu na raniji period, ali smatramo da možemo više“, dodala je Šćekić. „Da svi mi koji se bavimo problemom nasilja u porodici, ali i lokalna samouprava, damo podršku ovim ženama da se ekonomski osamostale jer je to njima najvažnije da bi krenule dalje sa svojim životom“, istakla je Sonja Šćekić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com