Kultura

Za roman ovog Nišlije VLADA opšta POMAMA (VIDEO)

Prvi roman niškog mladog pisca Mladena Đorđevića izazvao je veliku pažnju ne samo u gradu na Nišavi već u čitavom region.

Njegov pravac u kome piše neo-noar nije često viđen kod naših stvaralaca i zbog toga je u žiži interesovanja kako publike tako i stručne javnosti. Posle nepuna dva meseca interesovanje za knjigu je veliko i to raduje ovog Nišliju.

Ljubitelji pisane reči moći će da ga upoznaju na promociji koja je zakazana za 20. jul u niškoj Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”.

Foto: TV Zona Plus; Mladen Djordjevic

“Moj roman je višeslojna struktura priče, smeštena u žanrovima distopije, trilera, misterije i neo-noara, te sam pogotovo u tom poslednjem, pionir, ne samo u svom gradu, već i šire”, kaže Đorđević za Niške Vesti.

On objašnjava kako je pravac kojim se on vodi potpuno suprotan od utopije. To je okruženje gde nikad ne preovladava lepo raspoloženje, sve je crno belo, gde muškarci nisu junaci a žene su sve fatalne…Radnja je romana je smeštena u grad Vranolujni u Evropi, negde pored mora.

“Ovaj žanr može jednako da bude interesantan za sve generacije, jer većina nas voli misterije. Siguran sam svideće se mlađima i nekoj srednjoj generaciji. Što se tiče starijih svi oni koji su pratili Hičkoga poznaju tu boju”, kaže Mladen.

Niški pisci i kolege nesebično mu nude pomoć, tu su Miloš Petkoviću koji je bio urednik a svoj pečat dao je i Igor Krstić koji je bio zadužen za oslikavanje korica.

Njegova želja od kada je knjiga ugledala svetlost dana jeste i niška promocija.

“Radujem se promociji u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” i siguran sam da će biti prelepo jer smo pripremili puno toga za sve one koji budu došli”, kaže Đorđević.

Mladenova prva knjiga Vesnici oluje samo je deo trilogije romana Svetioničar. Prožet distopijom savremenog doba, trilerom i obiljem misterija, roman se u vidu neo-noara, nudi čitaocima kao nešto novo u ponudi i veoma uzbudljivo, kažu književni kritičari za ovaj roman.

Glavni niški link Elena Ridrugez predstavljena je i ovim trejlerom.

Dok je glavni muški lin Ben Foster opisan na ovaj način.

“Svetioničar je prepun referenci, što muzičkih, što filmskih, što stripovskih. Inspiracija za stvaranje Vranolujnog bili su gradovi iz stripova o Betmenu (Gotam) i Dredu (Mega-Grad). Međutim za mene je Vranolujni slika i prilika budućnosti jednog našeg, meni jako dragog, grada. Neću vam reći koji je grad u pitanju, pročitajte knjigu i pronađite sličnosti i reference”, kaže ovaj mladi niški pisac.

Roman Mladena Đorđevića izašao je maja ove godine u izdanju izdavačke kuće Otvorena knjiga. Takođe Svetioničara možete naći i na društvenoj mreži Facebook na linku https://www.facebook.com/knjigasvetionicar/

Foto: Mladen Djordjevic

Mladen Đorđević, rođen 1986.  godine u Nišu, posle završene osnovne škole “Vožd Karađorđe”, maturirao je u gimnaziji “Stevan Sremac” i diplomirao na fakultetu “Konstantin Veliki” u Nišu. On je po zvanju menadžer u saobraćaju i na doktorskim je studijama. Bavio se kucanjem i uređivanjem kolumni u časopisu “Serbona” zajedno sa svojim bratom, kao i ocem, prof. dr. Radomirom Đorđevićem koji iza sebe ima na desetine publikovanih naučnih knjiga. Piše već duži niz godina. Iza sebe ima nekolicinu kratkih priča, a pojedini tekstovi su mu bili objavljeni u niškom časopisu “Gradina”, kao i u elektronskoj zbirci “Beskrajne priče”. Priča “Sa one strane ogledala”, objavljena je od strane Centra za kulturu iz Kučeva, u štampanoj zbirci priča Homolja i Zvižda, pod nazivom “Čuvari zlatnog runa”. Ljubitelj je žanrova poput avantura, ratnih novela, naučne i epske fantastike, krimi trilera, horora i misterija. Kao svoje omiljene pisce koji su mu oblikovali maštu navodi, Žila Venra, Džona Tolkina, Marka Tvena, Hauarda Lavkrafta, Klajva Barkera, Dena Simonsa, Džejmsa S. A. Korija i Aleksandra Dimu.

Promocija romana Mladena Đorđevića, “Vesnici oluje” iz trilogije Svetioničar biće održana 20 jula u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com