Društvo

Za nasilje u porodici mediji imaju ulogu “duvača u pištaljku”

Analiza medijskog izveštavanja o nasilju nad ženama pokazala je da mediji u Srbiji sve bolje razumeju fenomen nasilja nad ženama, ali se ponavljaju senzacionalizam i stereotipi i pojačava tabloidizacija medija, izjavila je danas u Nišu istraživač beogradskog Instituta za društvene nauke Zorica Mršević.

Ona je kazala da je njena analiza, koja je obuhvatila period od 2015. do 2017. godine, takodje pokazala da mediji sve češće izveštavaju o presudama nasilnicima, što ima preventivnu ulogu.

“U proteklom periodu imali smo i čitav niz izjava političkih ličnosti koje su se vrlo eksplicitno izjasnile protiv nasilja. To nije toliko zasluga medija, ali je važno da je to deo medijskog sadržaja”, izjavila je Mršević na skupu “Kako protiv nasilja – uloga medija” koji su organizovale Ujedinjene nacije – Programa za razvoj (UNDP) i Medijski istraživački centar iz Nša.

Dobro je i to, dodala je Mršević, što medijske kuće organizuju sve veći broj stručnih skupova o nasilju nad ženama.

“Ono što nam nedostaje su “fičeri”, nova forma medijskih izveštaja koji će sadržati negativan stav i osudu patrijarhata, redovnu upotrebu termina “femicid”, i distancu u pogledu uverenja da muškarci imaju “pravo” da vrše nasilje nad ženama”, kazala je Mršević.

Ona je kazala da naša zemlja ima dobru zakonsku regulativu kojom se zahteva odgovorno izveštavanje.

“Mediji imaju ulogu “duvača u pištaljku”. Oni skreću pažnju da se nasilje dogadja i signaliziraju da se zakon ne primenjuje u potpunosti i ne svuda, već selektivno”, istakla je Mršević.

Predstavnica Ujedinjenih nacija – Programa za razvoj (UNDP) Maja Branković Djundi podsetila je da taj program pre 10 godina u Srbiji krenuo da radi na prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici. Ona je kazala da je najnovija medijska analiza treća po redu koju je UNDP podržao od 2011. godine.

“Analiza je bitna zato što nam mediji daju informacije o tome koliko je nasilje zaista rasprostranjeno, daju jasnu poruku ženama žrtvama nasilja da nisu usamljene i nadziru rad institucija”, kazala je Branković Djundi.

Analize koje radimo, dodala je Branković Djundi, pokazuju da dolazi do pozitivnog pomaka kada je u pitanju promena društvene svesti o tome da je nasilje nad ženama neprihvatljivo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com