Društvo

Za Dan Evrope Narodno pozorište u bojama zastava EU i Srbije

Dan Evrope, 9. maj, u Nišu će biti obeležen nizom manifestacija koje će biti organizovane u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom i Mrežom Evropskog pokreta u Srbiji. U ovogodišnjem obeležavanju 9. maja učestovaće Narodno pozorište, NKC, Škola mode i lepote i Media i reform centar Niš.

Evropa – stara dama

Dan Evrope, 9. maj,  obeležava se svake širom Evrope u znak sećanja na pobedu nad fašizmom 1945. godine i deklaraciju Roberta Šumana, francuskog ministra spoljnih poslova, koji je 1950. godine najavio projekat pomirenja i ujedinjenja evropskih država.

Ovo ujedinjenje prvo je počelo kroz osnivanje Zajednice za ugalj i čelik, a vremenom se proširilo u savez pod imenom Evropska unija.

Evropska unija (EU, European Union, Union européenne) je unija (zajednica) dvadeset osam evropskih država.

Oformljena je pod sadašnjim imenom Ugovorom o Europskoj uniji (poznatim pod imenom Mastrihtski ugovor) 1993. godine, mada su mnogi aspekti EU postojali i pre potpisivanja ovog ugovora, preko raznih organizacija oformljenih ’50. godina dvadesetog veka.

Obeležavanje Dana Evrope u Nišu

U okviru obeležavanja Dana Evrope, u sredu 9. maja, od 17 sati na amfiteatru na keju nastupiće dečji hor “Čarolija”, pobednik takmičenja “Srbija u ritmu Evrope”.

Premijerno će biti odigrana dečja predstava “Pustolovine sa Pipi Dugom Čarapom” koju će izvesti glumci udruženja „Mladi kreativci – rastemo“.

U Oficirskom domu biće otvorena izložba dečjih radova nastalih na kreativnim radionicama u EU info kutku na temu kulturnog nasleđa Srbije i Evrope. Izložbu će otvoriti sami autori.

U Niškom kulturnom centru će od 20h biti prikazana dva filma savremene evropske produkcije: francuski film „Nisam đubre“ i slovački „Fer-plej“.

Posebna atrakcija za Nišlije biće organizovana od 21 – 23 sata  kada će Narodno pozorište biti osvetljeno bojama zastava Evropske unije i Srbije.

Inače, obeležavanje  Dana Evrope u našem gradu odvijaće se uz podršku Grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com