Društvo

Vuk Bibić, student sa dva indeksa i kartom za Portugaliju

Na Međunarodnom takmičenju u programiranju u Rumuniji ekipa Prirodno matematičkog fakulteta je pobedila i bila najbolja u konkurenciji 88 ekipa iz devet zamalja.

Pobeda im je otvorila vrata svetskog prvenstva iz programiranja koje se održava u Portugaliji. Ekipa studenta u sastavu Ivan Stošić, Lazar Stamenković i Vuk Bibić, sa svojim mentorom Nikolom Milosavljevićem, ispunila je san na koji se čekalo pune dve decenije. Najmlađi član ekipe je Vuk Bibić koje je indeks Prirodno-matematičkog fakulteta dobio tek pre mesec dana i već se našao na spisku najboljih. Ovo je samo početak priče o mladom i talentovanom Vuku Bibiću koji u svojim rukama, pored indeksa PMF-a drži i indeks Elektronskog fakulteta u Nišu, a sada i kartu za Portugaliju i jednom od najprestižnijih svetskih takmičenja iz programiranja.

“Samo učešće na regionalnom ACM-ovom takmičenju mi je predstavljalo veliki izazov, ali i čast što sam deo jednog od najboljih timova iz svoje zemlje. Pokazalo se da moj tim zapravo nije jedan od najboljih, već najbolji u jugoistočnoj Evropi, pa samim tim i Srbiji. Time smo se i plasirali na svetski nivo takmičenja. Sama pomisao na to da ću se nalaziti u istoj prostoriji sa nekoliko desetina najboljih studenata u svetu me očarava i uzbuđeniji sam nego za bilo koje takmičenje na kome sam ikada učestvovao”, kaže Vuk Bibić.

On dodaje da mu je posebno drago to što se u timu našao, praktično, sa svojim “učiteljem”.

“Najstariji član ekipe, Ivan, već nekoliko godina unazad drži dodatnu nastavu srednjoškolcima koji bi da se takmiče, pa između ostalog i meni”, kaže Vik. “Većinu svog programerskog znanja sam stekao od njega i nisam ni sanjao da ćemo kroz par godina biti u istom timu na najprestižnijem takmičenju u ovoj oblasti i to samo par nedelja nakon polaska na fakultet. Ne samo da sam deo pobedničkog tima, već sam i najmlađi član i to čak za 4, odnosno 5 godina, što je još jedan od razloga zbog kojih se ponosim ovim dostignućem”.

Vuk je završio Gimnaziju “Bora Stanković”, specijalno računarsko odeljenje. Kada je matururao našao se pred neobičnom dilemom, koji fakultet da upiše.

“Od početka srednje škole sam razmišljao o tome koji fakultet da upišem i opcije u mojim mislima su bile raznovrsne. Ukratko, tu su bili fakulteti u inostranstvu i Elektrotehnički fakultet u Beogradu, ali u nedostatku želje da napuštam svoj rodni grad, odlučio sam da upišem nešto u Nišu. Elektronski fakultet se kotira kao jedan od najboljih u našoj zemlji, a i šire, međutim, sagledavajući predmete i silabuse istih shvatio sam da on pruža dosta praktičnog znanja, a da se matematika i algoritamsko programiranje, kao i veštačka inteligencija, kao oblasti ne potenciraju previše, pa sam zato odlučio da pored njega upišem i računarske nauke na Prirodno-matematičkom fakultetu – smer koji ispunjava uslove za drugi deo spektra mojih interesovanja. Zasad, završavanje obaveza na oba fakulteta mi ne predstavljaju problem, a verujem da će uz trud i upornost to biti slučaj i narednih godina”, objašnjava mladi Vuk i dodaje da je za programiranje bio zainteresovan od malih nogu..

“Počeo sam da se interesujem za programiranje još u četvrtom razredu osnovne škole kroz neke interaktivne programčiće namenjene za učenje programiranja. Kasnije sam se dosta takmičio, kako iz algoritamskog tako i iz aplikativnog programiranja, upisao računarski smer u gimnaziji “Bora Stanković” i svi uspesi koje sam usput pravio su me motivisali i nastavljaju da me motivišu da vredno radim i bavim se onim što volim”, naglašava Vuk Bibić, mladi student koji je studije na PMF-u i Elektronskom fakultetu započeo u ostom danu, a samo nekoliko nedelja kasnije uspeo je sa kolegama da se izbori za odlazak na svetsko prvenstvo u programiranju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com