Ekonomija

Vučić: Država plaća 60 odsto minimalca za jul i avgust

Država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca, odložićemo za još mesec dana plaćanje poreza i doprinosa i pokrećemo novi projekat “Moja prva plata”, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić nove mere u cilju suzbijanja ekonomske krize koju je izazvala pandemija virusa korona.

Vučić je rekao i da je sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković razgovarao o dodatnom moratorijumu na kredite pod određenim uslovima, kako za pojedince, tako i za preduzeća, bar za još dva meseca.

Istakao je da država ima dovoljno sredstava da “sipa”, i to direktno, još novca privredi, kako bi osnažila domaću privredu, a naročito preduzetnike od frizera, obućara do proizvođača nameštaja.

“Daćemo za dva meseca, za jul i avgust, po 60 odsto od minimalca za sve njihove radnike. Tri meseca smo privredi isplatili pun minimalac, još dva meseca isplaćujemo po 60 odsto”, rekao je Vučić.

Кaže da će država odložiti najmanje još jedan mesec plaćanje poreza i doprnosa, iako će to državu koštati 300 miliona evra.

Vučić je najavio da uskoro kreće projekat “Moja prva plata”, koji podrazumeva da će država devet meseci plaćati preduzetniku, privatniku ili preduzeću 20. 000 dinara za zapošljavanje jednog srednjoškolca, a fakultetski obrazovanog 24. 000 dinara.

Vučić ističe da je cilj države da ne pređe nivo javnog duga 60 ili 61 odsto od BDP-a i dodao da su ove mere donete tako da ne ugroze naš javni dug.

Vučić je naveo je da Srbija “drži” stopu javnog duga na 57,2 odsto BDP-a, dok je ukazuje javni dug Francuske 113 odsto BDP-a, Španije 116 odsto, Grčke 210 odsto, a Italije 156 odsto i podsetio da je država od početka krize sa virusom korona razmišljala o ekonomiji i da je na vreme donela mere pomoći privredi i ukazao da je samo preko garantnih šema država isplatila milijardu i 360 miliona evra za 12. 000 preduzeća.

“Dali smo tri minimalca, to je 94,1 milijarda dinara, odnosno 870 miliona evra. Dali smo i građanima po 100 evra što je 72 milijarde dinara, odnosno oko 660 miliona evra”, ukazao je Vučić i istakao je da se to pokazalo kao dobra mera, jer je podigla domaći PDV i akzice.

 

“PDV vam je kao krvotok i srce, a akcize su vam ostali organi koji napajaju to”, rekao je Vučić.

 

Preko Fonda za razvoj je odobren je 1. 171 kredit u vrednosti od oko 65 miliona evra.

Građani da računaju na stabilnost, neizmenjene plate i penzije

Vučić je poručio da građani Srbije mogu da računaju na stabilnost i sigurnost, a penzioneri i zaposleni u javnom sektoru mogu da računaju na neizmenjene plate i penzije.

“Sasvim je izvesno da ćemo penzije povećavati, a nadam se da ćemo imati prostora i za povećanje plata, koje će biti manje od očekivanog, ali će biti”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da zna za preporuke Fiskalnog saveta, koji bi, kao i uvek, da se zamrznu plate i penzije, ali su, ističe, finansije stabilne.

Po tome koliko Srbija ulaže novca u privredu, je ispred ogromnog broja zemalja i kako ističe, ovo je sve Srbija sama zaradila i njena ekonomija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com