Društvo

Vojska Srbije jača za 30 tenkova. Primopredaja u Nišu

U kasarni „Mija Stanimirović“ u Nišu, danas je izvršena primopredaja tenkova T-72MS i oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS koje je Ruska Federacija donirala Republici Srbiji.

Ceremoniji su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, državni sekretar i zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov, zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Simbolično, na današnjoj ceremoniji primopredaje, general Fomin uručio je generalu Mojsiloviću ključ od tenka. General Fomin je, tom prilikom, istakao da je današnji dan još jedan uspešan korak u jačanju rusko-srpske vojno-tehničke saradnje. On je naglasio da ova tehnika ispunjava sve savremene standarde i da će ojačati borbeni potencijal srpske armije i omogućiti da se obezbedi nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

General Mojsilović je zahvalio državnom vrhu Ruske Federacije i svima koji su učestvovali danas i do danas u procesu opremanja tenkovskog i oklopno-izviđačkog bataljona borbenim sredstvima ruske proizvodnje. General Mojsilović je naglasio da je ta vojno-tehnička saradnja rezultirala time da je Vojska Srbije jača za 30 tenkova T-72MS i 30 oklopno-borbenih vozila BRDM-2MS, kao i da su rezultati našeg čvrstog partnerstva i dobre vojničke saradnje danas vidljivi na terenu.

— Borbena tehnika koju danas imamo prilike da vidimo, a svrstavamo u stroj Vojske Srbije, imaće za cilj jačanje sveukupnog kapaciteta i operativnih sposobnosti Vojske Srbije u celini — zaključio je general Mojsilović.

Tenk T-72MS je modernizovana varijanta tenka T-72. Modernizacija tenka izvršena je u 61. oklopno remontnom zavodu (BTRZ) u Ruskoj Federaciji. Tenk T-72MS težak je 44,5 tona. Maksimalna brzina kretanja je 60 km/čas. Naoružan je topom 125mm sa borbenim kompletom od 42 projektila, mitraljezom PКT 7,62mm sa borbenim kompletom od 2.000 metaka i mitraljezom КORD 12,7mm sa borbenim kompletom od 600 metaka.

Oklopno-izviđački automobil BRDM-2MS namenjen je za izviđanje u svim borbenim operacijama i za sve vidove izviđanja na zemljištu i vodi. Osim toga, može se koristiti za borbeno osiguranje, borbu sa osiguravajućim jedinicama neprijatelja, za prevoz kurira i oficira za vezu, kao sredstvo veze, kao komandni automobil, za napad na desantne snage neprijatelja.

Opremanjem izviđačkih jedinica Vojske Srbije oklopno-izviđačkim automobilom BRDM-2MS unapređena je, pre svega, sposobnost osmatranja, nišanjenja i gađanja noću. Oklopno izviđački automobil BRDM-2MS je opremljen termovizijskom kamerom koja omogućava uočavanje ciljeva na daljini od 3,5 km, a raspoznavanje na 2 km. Sredstvo ima stabilisanu kupolu u dve ravni i može uspešno gađati ciljeve iz pokreta.

U niškoj kasarni danas su prikazani i oklopno-izviđački i tenkovski bataljon na maršu, a posebno su predstavljene osnovne taktičko-tehničke karakteristike tenka T-72MS i oklopno-izviđačkog automobila BRDM-2MS.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Pa jel isteramo Ministare Stefanovića i Lončara – KAKAV JE OVO CIRKUS U NIŠ ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com