Politika

Vojna obuka postaje obavezna i za žene?

Obuka prve pomoći i civilne zaštite od sledeće godine bi mogla da postane obavezna ne samo za muškarce već i za žene. Kako najavljuju u Ministarstvu odbrane, do kraja 2017. biće izrađena strategija odbrane kojom će biti definisano da li će i na koji način žene služiti vojni rok.

U nadležnom ministarstvu dodaju da je i dalje rano da se govori o konkretnom načinu na koji bi svi državljani, bez obzira na pol, mogli da se obučavaju u oblastima civilne zaštite i prve pomoći.

Iako ministar Aleksandar Vulin nije konkretizovao ovu mogućnost, izjavio je da smo “neutralna zemlja, nemamo na koga da se oslonimo, mi možemo da računamo samo na sebe i svoje stanovništvo”.

On je takođe dodao da “niko ne misli da bi civilu trebalo dati kalašnjikov, ali i mislimo da civilu damo prvi zavoj, sposobnosti i veštine da pomogne u elementarnim nepogodama.”

Jedna od mogućnosti koja je pomenuta, a o kojoj javnost u Srbiji takođe već par dana polemiše, je i ideja da u nastavni plan srednjoškolaca uvrste i časovi civilne zaštite i prve pomoći.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com