DruštvoZdravlje

Vojna bolnica Niš: 140 GODINA UZ NAROD

Sa prvim danima slobode posle viševekovnog ropstva pod Turcima u Nišu je otvaranjem Velike niške vojne bolnice 22. januara 1878. godine, započeo razvoj zdravstvene službe.

Nastala iz potrebe da se zbrine na hiljade ranjenih iz brojnih oslobodilačkih ratova koji su vođeni na rostoru Niša i regiona južne Srbije, Vojna bolnica je poslednjih 14 decenija, tokom devet ratova – od tursko-srpskog do rata na prostoru bivše Jugoslavije tokom 90-ih godina i NATO agresije 1999. godine, delila sudbinu građana Niša, srpskog naroda i srpske vojske.

Ova zdravstevna ustanova danas je počela obeležavanje značajnog jubileja – 140 godina od osnivanja.

“U periodu između dva jubileja Vojna bolnica je ostvarila značajne rezultate u saradnji sa Vojskom Srbije u sve tri njene misije – odbrane zemlje, učestvovanje u multinacionalnim mirovnim operacijama i otklanjanje posledica od elementarnih nepogoda”, kaže upravnik Vojne bilnice Niš pukovnik dr Jovica Stanojković.

„U prethodnih nekoliko godina, Vojna bolnica je bila nosilac sanitetske podrške i zbrinjavanja velikog broja migranata u prihvatnom centru u Preševu, a učešće u mirovnim misijama podiglo je ugled Srbije, srpskih vojnika, bolnice i grada Niša. Od 2013. godine u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstevno osiguranje, otvorili smo svoja vrata za sve građane Niša i Nišavskog regiona, koji danas, pod istim uslovima kao i vojni osiguranici, ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu u Vojnoj bolnici”, naglasio je Stanojković.

U Domu Vojske u Nišu posle prikazivanja istorijsko-dokumentarnog filma “140 godina Vojne bolnice od osnivanja do danas”, otvorena je izložba “Sve će to narod pozlatiti-nemojte nas zaboraviti”, autora Gordane Bulović istoričara-kustosa Istorijskog muzeja garada Novog Sada.

“Postavka je posvećena Prvom svetskom ratu, ratnim invalidima i ratnoj siročadi toga vremena. Izložba sadrži fotografije nastale u periodu Prvog svetskog rata i predstavlja dokument jednog vremena i opomenu današnjim generacijama da nikada ne zaborave svoje pretke koji su svoje živote položili na branik otadžbine”, kazala je Bulović, koja je postavku priredila u saradnji sa Branislavom Stankovićem višim kustosom Narodnog muzeja u Šapcu i dr Mirkom Pekovićem iz Vojnog muzeja u Beogradu, koji ove godine takođe obeležava 140 godina od osnivanja.

Motiv izložbe je Laza Lazarević, srpski književnik koji je po zvanju bio lekar i kao rezervni major bio je i upravnik rezervne niške vojne bolnice u vreme srpsko-bugarskog rata 1885. godine. Rezervnu bolnicu osnovao je tadašnji upravnik i osnivač niške Vojne bolnice dr Vladan Đorđević, a razlog su bile izuzetno teške prilike koje su vladale u zdravstvu i u vojsci Srbije u sukobu sa Bugarima. Po završetku srpsko-bugarskog rata, rezervna bolnica je prestala da postoji.

Otvaranju izložbe pored pripadnika Vojske, prisustvovalo su predstavnici lokalnih struktura vlasti, kulturnih i istorijskih gradskih institucija, vojni penzioneri, predstavnici udruženja i brojni građani.

Izložba “Sve će to narod pozlatiti-nemojte nas zaboraviti” biće dostupna Nišlijama do 24. januara, a ulaz je slobodan.

U sklopu obeležavanja jubileja 140 godina Vojne bolnice Niš, na sam dan osnivanja bolnice 22. januara u 18 sati u velikoj Sali Doma Vojske biće održana svečana akademija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com