Društvo

Voda na česmi na Trgu kralja Milana ponovo ispravna za piće. Nije za piće voda iz Trebinjske česme

Voda sa javnih česama na teritoriji grada Niša je potekla još prošle nedelje, ali nije na svim bila ispravna za piće, što je bilo jasno označeno. Nakon dobijenih rezultata analiza, koje sprovodi laboratorija JKP “Naissus” Niš, a potvrđuje Insitut za javno zdravlje, voda sa česme na Trgu kralja Milana ponovo je ispravna za piće. Iz ovog vodovodnog preduzeća međutim ističu, da uprkos tome što je puštena u rad, voda sa Trebinjske česme nije za piće, već može da se koristi samo kao tehnička.

Prošle nedelje JКP „Naissus“ Niš je pustio u rad 19 javnih česama na teritoriji grada.

“Aktiviranjem česama punim kapacitom, prethodili su radovi na popravci oštećenja, zameni slavina i čišćenju slivnika na svim lokacijama. Obavljena su i neophodna sanitarna ispiranja, uzorkovanja vode i laboratorijske analize njene ispravnosti”, ističu u Naissusu.

Trebinjska česma je puštena u rad ali voda nije za piće, može da se koristi kao tehnička voda i za osvežavanje, ističu.

“Кorišćenje vode sa ove česme za piće biće objavljeno za nekoliko dana, odnosno onda kada rezultati uzorkovanja budu pokazali hemijsku i bakteriološku ispravnost”, navodi JKP Naissus.

Foto: JKP “Naissus” Niš

Česma na Trgu Pavla Stojkoveća je u funkciji, zamenjena je slavina usled nasilnog fizičkog oštećenja i sada može nesmetano da se koristi voda za piće sa točionog mesta, kazali su u niškom vodovodu.

Oni su ponovo uputili apel Nišlijama pre svih, da racionalno koriste vodu kao najvažniji resurs, da ne zalivaju bašte i hlade dvorišta jer iako je imamo dovoljno, ona je ipak ograničenog kapaciteta i vrlo dragocena.

“Važno je i da pripazimo naše javne česme jer su one naša blagodet sa jedne strane i sa druge jedinstven brend našeg grada za veliki broj turista u vreme muzičkih, filmskih, i drugih kulturno-turističkih događaja koji se održavaju tokom leta”, upozoravaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com