U fokusu

Voćari zabrinuti: MRAZ “obrao” višnje i šljive

Mraz koji je krajem aprila pogodio jugoistok Srbije  ostavio je teške posledice i u voćnacima u Merošini. Zasadi višanja su pretrpeli štetu od preko 60 posto,  dok je u nekim krajevima šteta i znatno veća, potvrđuje za Niške Vesti Dušan Miladinović direktor Zemljoradničke zadruge „Oblačinska višnja“.

Oblačini ima više od 2000 hektara pod višnjom, svako domaćinstvo ovde bavi se voćarstvom.

Višnja sa ovog podneblja čak  u količini od 90 posto završi u izvozu. Osim višnje u Merošini i okolini bere se i najkvalitetnija šljiva, ove godine voćari neće imati pune ruke posla.

“Zasadi šljive su još gore pogođeni, odnosno značajnijeg roda šljive ove godine neće ni biti, jer je šteta skoro totalna”, kaže zabrinuto Miladinović.

Zadrugari su zabrinuti jer se boje velikog gubitka.

“Ako znamo da se u Merošinu od berbe višanja slije prosečno oko 6 miliona evra, i da u Merošini skoro svako domaćinstvo očekuje određene prihode od višanja, jasno je već sada, da će ova godina biti jako teška”, kaže za Niške Vesti  Dušan Miladinović direktor Zemljoradnička zadru „Oblačinska višnja“ .

Foto: Niške Vesti, Maja Vodeničarski (Višnjar u Oblačini)

Ova zadruga ušla je u postupak zaštite imena porekla višnje, o čemu su Niške Vesti pisale.

Zadruga je osnovana pre sedam godina i ima 43 zadrugara i 95 kooperanata, svi oni nadaju se boljitku posle vesti da će dobiti pomoć od države.

Za niške zadruge samo ove godine biće izdvojeno 200 miliona dinara za sva pet okruga Niški, Jablanički, Pirotski, Pčinjski i Toplički, gde je predviđeno ukupno otvaranje ili zanavljanje 10 starih zadruga, rekao je nedavno u Nišu ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić, o čemu su Niške Vesti pisale.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com