Kultura

Vlatko Stefanovski obećava publici divno veče na koncertu u Nišu

Proslavljeni makedonski muzičar i jedna od najvećih gitarskih zvezda bivše Jugoslavije, Vlatko Stefanovski, ove godine proslavlja 50 godina na sceni i tim povodom održaće veliki koncert u Nišu ove subote 6. jula.

Gitarski mag će u gradu na Nišavi nastupiti sa svojim triom, koji pored njega čine Jan Stefanovski (bubnjevi) i Ivan Kukić (bas), a koncert će biti održan u dvorištu Univerziteta (Banovini) sa početkom od 21 sat.

„Početkom jula, tačnije 6. jula, imamo zakazan koncert u Nišu, u Banovini.To je jedan izvanredan prostor i rado se sećamo našeg koncerta sa triom od pre dve godine, jer bio je jedan od najboljih koncerata na turneji. Imamo sada zadatak da napravimo još bolji koncert i da svi zajedno provedemo jedno divno veče u Nišu. Radujemo se dolasku! Veliki pozdrav od Vlatka Stefanovskog!”, poručuje gitarski virtuoz pred koncert u Nišu.

Kralj gitare će sa svojim bendom još jednom podsetiti nišku publiku na najveće hitove koje je napravio u karijeri, kao što su: „Čuvam noć od budnih”, „Jovano, Jovanke”, „Uči me, majko, karaj me”, „Kao kakao”, „Čukni vo drvo”, „Skopje”, „Makedonsko devojče”, „Mamurni ljudi”, „Gipsy song” i druge.

Za ovim koncertom vlada ogromno interesovanje publike, kao uostalom i za svim koncertima Vlatka Stefanovskog u Nišu.

Slavni muzičar počeo je da svira gitaru sa 13 godina, a već sa 18 godina osnovao je grupu „Leb i sol”, koja je ubrzo postala jedna od najvažnijih i najpopularnijih rok˗grupa bivše Jugoslavije, vešto kombinujući makedonsku tradicionalnu muziku i savremeni rok.

Nakon raspada grupe „Leb i Sol”, Vlatko Stefanovski od sredine devedesetih razvija vrlo uspešnu solo karijeru. Sa svojim „Vlatko Stefanovski Triom” nastupao je širom sveta, a 2007. godine mu je dodeljen i počasni doktorat za umetnost Univerziteta „Sv. Kirila i Metodija” iz Skoplja, potvrđujući tako njegov značajan doprinos svetskoj muzičkoj sceni.

Legendarni muzičar poznat je po svojoj jedinstvenoj gitarskoj tehnici i tonu jer stvara bogat zvuk ispunjen imaginacijom i jednostavnošcu. Zahvaljujući virtuoznosti i sklonosti ka zanimljivim improvizacijama, šarmantnom pristupu balkanskoj muzici i neiscrpnoj energiji kojom pleni već decenijama unazad, Stefanovski se smatra i rodonačelnikom etno˗roka.

Nagrađivan i priznat, Stefanovski je dobitnik državne nagrade Makedonije za životno delo u kulturi i umetnosti „11. oktobar”, kojom Makedonija zahvaljuje Vlatku zbog međunarodnog etabliranja makedonske pop i rok muzike i sveopštem doprinosu kulturnoj matrici. Njegova strast prema muzici ne samo da je oblikovala njegovu karijeru, već je i ostavila trajan pečat na muzičku baštinu regiona.

Stefanovski je dobitnik i mnogih drugih nagrada, kao što su Estradna nagrada Jugoslavije, nagrada za životno delo „Trajne vrednosti Makedonije”, Sterijina nagrada za muziku za predstavu „Oslobođenje Skoplja”, tri nagrade „Zlatni gramofon” na festivalu „Mesam”, povelja grada Čikaga i druge.

„Golem umetnik i pravi gospodin”, opisao ga je jedan skopski taksista, bolje no što bi ijedan novinar. Vlatko je simbol pristojnijih i ljudskijih vremena, kada smo „Leb i sol” zajedno kusali, žaleći što ne znamo makedonski, a ipak smo sve razumeli.

Ulaznice za niški koncert po ceni od 2.000 rsd su u prodaji i mogu se kupiti u pivnici „Nemir” (Učitelj Tasina 17) i Vintage Shop-u (Davidova 9).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com