Društvo

Viši sud u Nišu: Videkonferencijska oprema za svedočenje obezbeđuje više pravde za žrtve

Izvršenje krivičnog dela nažalost, najčešće nije i poslednja trauma za žrtve. One neretko prolaze i kroz sekundarnu viktimizaciju, nedovoljno razumevanje okoline, ali i duge i isrcpljujuće postupke u kojima iskaze daju nekoliko puta. Zato je opremanje specijalnih prostorija za svedočenje i videokonferencijska oprema, koja obezbeđuje da posebno osetljivi svedok iskaz daje van sudnice i susreta sa optuženim, važan korak u ostvarenju prava žrtava i svedoka.

Viši sud u Nišu je jedan od pet sudova u Srbiji koji je zahvaljujući projektu „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“ dobio opremu za specijalne prostorije i videokonferenciju opremu za svedočenje posebno osetljivih svedoka.

„Zakonik o krivičnom postupku već odavno prepoznaje prava i potrebu da žrtve budu zaštićene od sekundarne viktimizacije, između ostalog i tako što će im biti omogućeno da iskaze u postupcima daju bez dodatnih trauma, straha i izloženosti sekundarnoj viktimizaciji. Praksa je, međutim, kaskala za zakonodavstvom“ , kaže Tamara Savić, sudija Višeg suda u Nišu konstatujući da se sada situacija značajno menja.

Kroz projekat koji sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji kao izabrani partner Ministarstva pravde, a finansira Evropska unija, ovakvu opremu dobili su u viši sudovi u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu i Novom Pazaru, a dok ne dobiju svoju, koriste je i viša javna tužilaštva.

“Služba za podršku žrtvama i svedocima Višeg suda u Nišu jedna je od prvih u Srbiji. Do sada joj se za pomoć i podršku obratilo više od 80 oštećenih, najčešće onih koji su bili žrtve teških krivičnih dela poput nasilja u porodici, trgovine ljudima i seksualnih delikata. „Najveći broj ovih žrtava zaslužuje status posebno osetljivog svedoka i mogućnost da svoje iskaze daje i na ovaj način, bez direktnog susreta sa optuženim i pre procesa i tokom njega“, istakla je sudija Savić na vebinaru za medije koji je organizovala Misija OEBS-a u Srbiji.

Na ovaj način žrtvama je omogućeno da prilikom davanja iskaza u posebnoj prostoriji imaju i podršku psihologa, socijalnog radnika ili drugih stručnih lica. Snimak se čuva, a oprema dozvoljava i povezivanje sa drugim sudovima što postupke čini efikasnijim.

Projekat “Podrška žrtvama i svedocima
krivičnih dela u Srbiji”

Činjenica da je ovu opremu dobio niški Viši sud, pomogla je i Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

„Dobili smo mogućnost da i tužilaštvo ispita svedoke na ovaj način kako bi izbegli višestruko ponavljanje iskaza žrtve, smanjili sekundarnu viktimizaciju, ali i dobili kvalitetniji iskaz žrtve“, rekla je Irena Radivojević, zamenik javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Put ka ostvarenju prava žrtava svakako je i njihova bolja informisanost, a tome – kako je zaključeno – doprinos i boljom saradnjom moraju dati i pravosudni organi, ali i mediji.

Projekat “Podrška žrtvama i svedocima
krivičnih dela u Srbiji”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com