Društvo

VIŠE SE VOLIMO: U Nišu manje razvoda

Kako danas gledamo na brak?

Činjenica je da se u današnje vreme ljudi sve teže odlučuju da stanu na ludi kamen, a i kada se to desi, razvodi su mnogo češći nego pre 30 i 40 godina.

Prema naučinim svetskim istraživanja, danas je svega 5 odsto muškaraca i 10 odsto žena od 25 godina u braku, u odnosu na 60 odsto muškaraca i 80 odsto žena koje imaju 44 godine.

Zaključak je da zbog teške ekonomske situacije u celom svetu mnogo više dvadesetogodišnjaka živi sa svojim roditeljima i osamostaljuju se, kao što je to slučaj i u Srbiji, tek od 34. pa na dalje.

Zbog toga se logično odlaže brak, ali i planiranje porodice zbog činjenice da je danas mnogo teže osamostaliti se.

Posao na prvom mestu

I dok se nove generacija manje posvećuju braku, mnogo više njih ulaže u posao.

U današnje vreme radno vreme od 9hdo 17h je standard a većina je zahvalna što uopšte ima posao pa je zbog toga prekovremeni rad kao i rad vikendom praksa poslodavaca.

Ipak, oni koji se odluče da stanu na ludi kamen sigurniji su u svoju odluku i manje se razvode. O tome svedoče i poslednji podaci Osnovnog suda u Nišu.

Nije sve tako crno: U Nišu manje razvedenih brakova

Broj razvedenih brakova u prošloj godini manji je u odnosu na 2015. godinu. U Osnovnom sudu u Nišu u toku 2016. godine razvedeno je 799 brakova, a godišnje u gradu brak sklopi oko 1.500 parova.

„375 razvoda pokrenuto je na osnovu tužbe jednog od supružnika, a 424 sporazumno. Broj razvedenih brakova u prošloj godini manji je u odnosu na 2015. godinu za 36“, rečeno je u Osnovnom sudu u Nišu.

U Centru za socijalni rad u Nišu objašnjavaju da su im se za pomoć obraća skoro polovina supružnika čiji se brakovi završavaju tužbom.

“Najčešći razlog zbog kojeg se javljaju bivši supružnici je neslaganje oko modela viđanja deteta ili dece”, kazao je rukovodilac Službe za planiranje i razvoj Saša Mladenović.

Prema njegovim rečima, roditelji se javljaju Centru za socijalni rad jer su nezadovoljni vremenom koje im je sud dodelio za viđanje dece ili prijavljuju bivšeg partnera, odnosno partnerku da ne poštuje dogovoreni model viđanja dece.

Mladenović je rekao da je poslednjih decenija sve više onih koji im se obraćaju za pomoć tokom razvoda, a taj broj naročito raste u kriznim godinama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com